130 éves a Helka nosztalgiahajó

2021. június 29. (kedd)

Évente 30 ezer utast szállít a Balaton legrégebbi hajója, a Helka. Az idén 130 éves hajó Keszthelyen teljesít szolgálatot, a 175 éves Balatoni Hajózási Zrt. flottájában. A kettős jubileum alkalmából Keszthelyen szervezett roadshowt a BAHART, ahol ingyenes hajózással, kitelepülőkkel várták az érdeklődőket.

A 130 éves Helka hajó állt a BAHART keszthelyi roadshowjának középpontjában. A Balaton legrégebbi, jelenleg is állományban lévő hajóját 1891-ben tették vízre. A vízi járművet – viharos történelme során – 1945-ben a németek elsüllyesztették, 1980-ban pedig 12 évig szolgált bisztróként Balatonfüreden. Az évek során több alkalommal is átépítették, a jubileumra pedig a belső terét újították meg.

„1891-ben épült a hajó, így valóban 130 éves szülinapot ünnepel, bár ebben a történetben nagyon sok érdekességgel is találkozunk. A Helka a Kelén mellett a legrégebbi nosztalgiahajó a flottában, de azt gondolom, hogyha rátekintünk, akkor valóban egyébként egy korszerű, de a nosztalgiának minden elemében megfelelő hajóval lehet utazni. A hajó Keszthelyen dolgozik valóban és egyébként a nosztalgia flottából ő szállítja el a legtöbb utast.” – tájékoztatott Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

A Helkát évente 30 ezren veszik igénybe, de a BAHART többi hajója is népszerű. Veigl Gábor elmondta, az elmúlt évben az átkelőhajók újultak meg, a jövőben pedig 2 új komp és 2 új katamarán is szolgálatba áll. Emellett informatikai fejlesztéseket is terveznek. Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere kiemelte, a városban lakók számára nagyon fontos a Balaton és a hagyományok megőrzése. Éppen ezért a Helka – több más mellett – Keszthely büszkesége.

„Keszthely a hagyományok és a tradíciók városa. Ebből áll a város. A Festeticsek, a Reischlek, a Laczkfik, a Pethők örökségéből. Ezzel az örökséggel próbálunk jól gazdálkodni és ehhez az örökséghez hozzátartozik a balatoni hajózás is.” – emelte ki Keszthely alpolgármestere.

A szülinapról természetesen nem hiányozhatott a torta sem, emellett pedig réztáblát és emlékplakettet is avattak.

Az idén 130 éves hajó névadásánál Helka és Kelén legendáját, a hercegkisasszony és az árva pásztorfiú szerelmének történetét elevenítették fel. A keszthelyi sétahajózásra egy siófoki család is ellátogatott, az ő kislányuk is a balatoni legenda után kapta a nevét.

„Úgy gondoltuk, hogy siófoki lévén, balatoniakként a Helka név a gyerekünknek kötelező jelleggel van. Igen ritka és kevesen ismerik. Sokan meg is lepődnek, mert helyiként sem feltétlenül ismerik.” – mondta Rocskárné Viszló Enikő.

A jubileumot ünneplő Helka ingyenes sétakört tett, a fedélzeten párok, családok és baráti társaságok is helyet foglaltak. A Helka főszezonban naponta több alkalommal is szállítja az utasokat. A balatoni hajózás a helyiek és az ide látogatók körében is nagyon kedvelt.

„Véletlenül tévedtünk ide, egy kerékpáros túra alkalmával és felajánlották ezt a lehetőséget. Nagyon kellemes volt egyébként, kellemes szél fúj odakint, nincs az a vad meleg.” – mondta egy utas, Balogh József.

„Nagyon jól éreztem magam, és nagyon szép volt a Balaton is. Meg voltak ilyen óriási nagy hullámok és láttam a Badacsonyt.” – tette hozzá egy másik utas, Orbán Csenge Viola.

A keszthelyi mólón számos program várta az érdeklődőket. Kitelepültek a vízimentők, akik jótanácsokkal látták el a látogatókat, a BAHART pedig játékokkal és ajándékokkal készült a családoknak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8170-130-eves-a-helka-nosztalgiahajo