15-20%-kal nőttek az ingatlanárak Keszthelyen

2019. február 22. (péntek)

Ismét emelkedtek az ingatlanárak. A statisztikák szerint a magyarok leginkább a használt lakások iránt érdeklődnek, míg a külföldiek a balatoni panorámás házak közül válogatnak. Zala megyében is tapasztalható a növekedés kiváltképp Keszthelyen. A város különböző területein eltérő árakon lehet hozzájutni egy-egy ingatlanhoz.
Egy eladó házat mutat Kozma László. A szakember a környéken több értékesíthető épülettel is foglalkozik, ám elmondása szerint az árak nagyban befolyásolják az adásvétel gyorsaságát. A környéken 15-20%-os áremelkedés tapasztalható a használt lakások piacán. Keszthelyen területenként eltérő áron vásárolhatunk ingatlanokat.

„Azt lehet mondani, hogy a használtingatlanok piaca az olyan 310-20 ezer forinttól indul és 400.000 forint fölött is köttetnek négyzetméteráron üzletek. Az újépítésű ingatlanok az szintén attól függ, mennyire van kiemelt üdülőövezetbe. Például a Balaton-.parton, Keszthelyen olyan 7-800.000 forint körül szóródnak a négyzetméterárak az újépítésűeknél. Egy átlag újépítésű lakás olyan durván 450-500 ezer forint környékén szóródik Keszthelyen.” – ismertette a szakember.

Az országos statisztikák szerint ismételten nőttek a lakóhelyiségek eladási árai. Zala megyében a tavalyi országos szinthez képest Nagykanizsa és Zalaegerszeg mellett Keszthelyen is jelentősebb a drágulás. A szakemberek tapasztalatai szerint a családi házakat nehezebb értékesíteni. Ezeket majdnem 100%-ban külföldiek vásárolják, ők is inkább a Balaton-környéki, prémium kategóriájú ingatlanokat választják.

A magyar családok a statisztikák szerint inkább a lakásokat keresik, illetve többen befektetési szándékkal is érdeklődnek ezek iránt. Keszthelyen ezekkel kapcsolatban is eltérnek az árak a különböző utcákban. A Vaszary Kolosban például az Otthon Melege programnak köszönhetően drágábbak a lakások – mondta el Juhász Edit közös képviselő. A pályázatot 2014-ben adták be a 20-as és a 22-es számú ingatlanok felújításához, a munkálatok egy évvel később kezdődtek. Lecserélték a régi kazánokat, víz- és hőszigetelést végeztek a tetőn és az oldalfalaknál és műanyag nyílászárók kerültek a szükséges területekre.

„Ennek következtében lakásaink hőtechnikailag minőségibbé váltak, A+ kategóriába kerültek. Lakásaink eddig is keresettek voltak a városban, de most ez által megnőtt az értékük. A lakóink nagyon örülnek neki, elég nagy mennyiségben tudnak összeget megtakarítani a téli fűtés kapcsán, különös tekintettel, hogy a lakásainkon sok az északi ablak.” – mondta el Juhász Edit.

Információink szerint a korszerűsítési program előtt egy 56 négyzetméteres lakás értéke kb. 12 millió forint volt, ez az összeg mára 14 millió forintra emelkedett. A Vaszary Koloson kívül a Balogh Ferenc utcában is történt felújítás. Összességében a három épület korszerűsítésére 52 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5783-1520kal-nottek-az-ingatlanarak-keszthelyen?fbclid=IwAR3jKVGGy33AuRWK98mvoFN_uKshjtWccz-6_F4TVGWxhzvDR3u39V7wajY