15. alkalommal szervezték meg a Göcsej Harci Túrát

2021. szeptember 24. (péntek)

Fegyveres váltófutás, akadálypálya, sebesült ellátás – csak néhány a feladatok közül, amelyeket a Göcsej Harci Túra résztvevőinek kellett teljesíteniük. A megmérettetést 15. alkalommal rendezték meg Zalaegerszegen, Keszthelyt az Asbóth iskola és a Vajda János Gimnázium csapatai képviselték. A verseny a diákoknak, a pedagógusoknak és a Magyar Honvédségnek egyaránt hasznos.

Az elsősegélynyújtásban is jeleskedniük kellett a középiskolás csapatoknak a Göcsej Harci Túrán. Az eseményre a megyeszékhely és több más település oktatási intézményeiből érkeztek csapatok. A programot 15. alkalommal szervezte meg Zalaegerszegen a Magyar Honvédség. A fiatalok minden évben tudatosan készülnek a megmérettetésre, nem csak ismereteiket bővítik, hanem az állóképességüket is fejlesztik.

„Ez az első alkalom, hogy itt részt vettünk ezen a versenyen. Úgy készültünk erre, hogy az iskolában gyakoroltuk a gránáthajítást, a térképet tanulmányoztuk, meg azért gyakoroltunk, kicsit mozogtunk, hogy legyen kondink az egészhez.” – mondta Révész Milán, a ZSzC Báthory István Technikum tanulója.

Az induló csapatoknak nem csak a kondíciójukra volt szükség a versenyen. A résztvevőknek ügyességi feladatokat is meg kellett oldaniuk a 10 állomásból álló pályán. Többek között kézigránát dobás, akadálypálya, fegyveres váltófutás és légpuska lövészet is várta a fiatalokat. A versenyen való részvétel diákoknak, tanároknak egyaránt élmény.

„Minden, ahol a gyerekeket el lehet indítani, és a gyerekek képviselhetik saját magukat és az iskolájukat, az szerintem mindenféleképpen növeli az iskolának az ázsióját, ez egyértelmű. Aztán nyilván az meg a legjobban, hogyha szép sikereket érnek el, de ez majd a pályán eldől.” – tájékoztatott Mészáros Tibor, a ZSzC Báthory István Technikum pedagógusa.

A Göcsej Harci Túrán idén is képviseltette magát Keszthely. Az Asbóth iskola két csapattal, míg a Vajda János Gimnázium egy csapattal vágott neki a 15. megmérettetésnek. A forgatókönyvet az idei évben is a világjárványhoz igazították, ráadásul a tavalyi történetet kellett folytatniuk a fiataloknak. Eszerint a pandémiát átvészelő maroknyi csapatnak víz- élelem- és lőszer utánpótlásról kellett gondoskodnia.

„Nagyon fontosnak tartjuk ezt a versenyt, hiszen ezzel tudunk a fiatalokkal kapcsolatot teremteni olyan szempontból, hogy nekik visszajelzést tudunk adni arról, hogy amit ők egész évben készülnek akár testnevelés órán, akár pedig célirányosan a versenyünkre, milyen szintet értek el. El tudjuk nekik mondani, meg tudjuk mutatni, hogy az, amit eddig teljesítettek, az mire elég, akár a továbbtanulásuk szempontjából vagy később a katonai pályájuk szempontjából. Tehát mindenképpen ez hasznos a mi szempontunkból is és az ő szempontjukból is.” – emelte ki Ferge László, a 20. Hadkiegészítő És Toborzó Iroda vezetője.

A 15. Göcsej Harci Túrát a zalaegerszegi Ganz technikum 1-es csapata nyerte meg, így ők vehetnek részt az országos haditornán. Második lett a nagykanizsai Zsigmondy technikum, a harmadik helyet pedig a Ganz 2-es csapata szerezte meg.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8442-15-alkalommal-szerveztek-meg-a-gocsej-harci-turat