15 éve alapították újra a Ranolder Iskolát

2019. június 8. (szombat)

A tanítás középpontjában a keresztény nevelés és a nemzeti hagyományok állnak – hangzott el a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola újraalapításának 15. évfordulóján. A gálaműsoron hangsúlyozták az intézmény fontosságát, valamint köszönetet fejeztek ki a fenntartó Veszprémi Érsekségnek is. A műsoron felléptek az intézmény egykori és jelenlegi diákjai, valamint köszöntötték a korábban itt tanító pedagógusokat is.
Az iskola egykori igazgatóit és pedagógusait is köszöntötte a jubileumi ünnepségen a jelenlegi vezető. Mint Őry Gábor beszédében elmondta, az iskola 1882 óta működött a városban, azonban a kommunizmusban megsemmisült. 2004-ben született meg a gondolat, hogy a Veszprémi Érsekség fenntartásában ismét megnyissa kapuit.

„Krisztus szeretete lelkesít minket, olvashatjuk a címerünkben, mint egy hitvallásként vállalva. A Ranolder nem körzetes iskola, tehát nem lakóhely alapján jelentkeznek hozzánk a gyermekek, a mi iskolánkat választják a keszthelyi és Keszthely környéki családok, méghozzá azért, mert nem csak tanítunk a tantervnek megfelelően, hanem munkánk középpontjába a keresztény nevelést és a magyar nemzeti hagyományokat állítjuk.”

Az eseményre meghívást kapott Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott is. Köszöntőjében kiemelte, a megyében sokszínű oktatási intézményhálózat működik, a Ranolder azonban egyedi tud lenni ebben.

„A nevelőtestület tevékenysége a keresztény értékszemlélet, magatartásforma és viselkedéskultúra átadására irányul, amely különösen fontos és időszerű napjaink Európa és hazánk jelenét és jövőjét markánsan befolyásoló politikai légkörben.”

A kormánymegbízott asszonyt követően Manninger Jenő mondott beszédet az ünnepségen. Köszönetét fejezte ki a Veszprémi Érsekségnek, hogy vállalták az intézmény fenntartását.

„Keszthely városában mindig is fontosnak tartották a keresztény hitet és értékeket és a jövőben még inkább szükség lesz rá. Biztos vagyok benne, hogy a városvezetés is így gondolkodik. A jelenlévő Nagy Bálint alpolgármester úr is egészen biztos, hogy a jövőben is minden támogatást megad az intézménynek. És mi büszkék vagyunk arra, hogy a többi intézménnyel együtt ilyen jó iskolái vannak Keszthelynek.”

Jelen volt Dr. Márfi Gyula is, aki elmondta, a keresztény nevelésnek fontos feladata van.

„Mind a testi, mind a lelki nevelésnek egészségesnek kell lennie. Ugye az egészség szóban bent van az, hogy egész. Nem szabad csak egy részletet kiemelni, különösen az általános iskolára és általános gimnáziumokra vonatkozik az, hogy az egész embert kell figyelembe venniük és kell minden adottságot kibontakoztatni és fejleszteni.”

Az ünnepségen a jelenlegi és korábbi tanulók adtak színes műsort. Repertoárjukban táncot, prózai művet és hangszeres előadást is láthatott a közönség.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6109-15-eve-alapitottak-ujra-a-ranolder-iskolat?fbclid=IwAR2Wro-Wuzy8LurdOvix2_dOpLapLeCcpKZmdXZB78OWPXHp1lnA9FRNMUY