150 éve született Sági János

2024. július 1. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A Balatoni Múzeum első etnográfusa, Sági János előtt tiszteleg az intézmény. A néprajzi osztály egykori vezetője 150 évvel ezelőtt született Keszthelyen, ebből az alaklomból nyílt emlékkiállítás. A tárlaton Sági többszáz fotói közül válogattak, amelyeken régi paraszti házak, Keszthely utcái, a Balaton-part, és számos esemény elevenedik meg.

Sági János munkássága több szempontból is jelentős. Az etnográfust 1902-ben választotta meg a Balatoni Múzeum Egyesület a néprajzi osztály vezetőjévé, ebben a minőségében jelentős szerepet játszott a néprajzi gyűjtemény megalapozásában. A korban szokatlan módon rengeteget fényképezett, emellett videós anyagokat is készített. Így számos olyan tárgyat őrzött meg az utókornak, amelyek mára az enyészetté váltak.

„Sági fotózta a Balatoni Múzeumnak a gyűjteményét. Ezek nagyon fontos fotók a múzeum számára, hiszen ezeken a fotókon olyan tárgyak láthatóak, amik 1945-ben, amikor volt a nagy gyűjtemény pusztulás, akkor ezeknek a tárgyaknak a többsége is sajnos odaveszett. Viszont a fotók által még megismerhetjük őket.” – tájékoztatott Csüllög Zsófia, a Balatoni Múzeum néprajzos-muzeológusa.

Sági János a gyűjtemény mellett fotózta a Balatont és annak környékét is. Házakat, városrészeket örökített meg. Keszthely szinte minden utcáját és jelentősebb épületét, valamint a jelesebb eseményeket is lencsevégre kapta. A Balatoni Múzeumban négy téma köré csoportosították a fényképeket. A tablók alapján megelevenedik annak a Sági Jánosnak a képe, aki korát megelőzve, fényképezőgéppel és kamerával járta a gyűjtőútjait.

„Akkor még viszonylag új volt a fotózás, és akkor nem olyan egyszerű volt, mint most. Cipelni kellett mindenféle hozzá tartozó dolgot – állványt meg mindenfélét, de ő akkor is megtette ezt. Ahogy mondtam, az a 160 dia, meg a 15 mozgókép. Képzelje el, hogy azt megcsinálni és kidolgozni, és utána szöveget is írni, ami igaz, és egy-egy területnek a valóságát mutatja be.” – emelte ki Petánovics Katalin néprajzkutató.

A Balatoni Múzeumnak nagyon fontos, hogy emléket állítson a jeles személyeknek. Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a néprajzi gyűjteményére, amelyet folyamatosan bővítenek és bemutatnak a nagyközönségnek. Sági János, mint a gyűjtemény alapítója, kiemelt helyet foglal el az intézmény életében.

„Nagyon sok fotót készített az 1900-as évek legelején, amikor nyolc évig a Balatoni Múzeum néprajzosa volt. Ő rakta le a múzeum gyűjteményi alapjait, hogy ebből a nagy gyűjteményből válogassunk általa készített fotókat, mutassuk be. Mivel megérdemel ő ennél többet is, az ősz folyamán, október 18-án egy konferenciát fogunk tartani az ő tiszteletére.” – tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A konferenciára már várják a néprajzzal, vagy azon belül Sági Jánossal foglalkozó szakemberek jelentkezését. A tárlat pedig a Balatoni Múzeum aulájában egészen október 19-ig látogatható.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek