1ÚTON a világ testi-lelki egészségéért

2020. augusztus 20. (csütörtök)

Keszthely is bekapcsolódott a világ testi-lelki egészségéért meghirdetett 1ÚTON elnevezésű nemzetközi zarándoknapba. Az idei imaszándék apropója a világjárvány. Augusztus 15-én, Szűz Mária mennybemenetelének ünnepén mintegy 20 hívő indult el Keszthelyről Vonyarcvashegyre. Rajtuk kívül meg mintegy 80 zarándoklatot hirdettek meg Ausztriától kezdve a Felvidéken át.

A Fő téri templomban kaptak áldást a zarándoklatra összegyűltek. Tál Zoltán kifejtette, a zarándoklat a test fáradtsága, a lélek áldozata és az ajkak dicsérete, azaz egy imádság egy szándékért. A plébános elmondta, nagy öröm, hogy Mária mennybemenetelének ünnepén összegyűlt egy csapat, hogy bekapcsolódjon az idei imaszándékba.

„Évről-évre imádkozunk egy-egy szándékra, családokért, városért. Most pedig imádkozunk a világ testi lelki egészségéért, miután az ide évben átéltük mindannyian a járvány nehézségeit, kihívásait és nagyon sokan a betegséget is megélték, átélték, illetve sajnos el is vesztettünk ezen az úton” – nyilatkozta Tál Zoltán plébános.

A keszthelyi és környékbeli hívek 2007 óta kapcsolódnak be az ilyenkor szokásos Balatoni Élő Rózsafüzér zarándoklatba, négy éve pedig már a Mária út, 1ÚTON zarándoklatba. Ez utóbbit a Mária Út Egyesület hirdette meg. A szervezet felhívására 80 zarándoklat indult el augusztus 15-én, hazánk mellett Ausztria, Felvidék, Délvidék és Erdély is bekapcsolódott. A nemzetközi zarándoknap szervezői szerint a zarándoklás olyan életforma mely lépésről lépésre közelebb visz önmagunk, embertársaink és Isten felé, miközben kinyitja előttünk a világot.

A keszthelyi hívekhez itt nyaralók is bekapcsolódtak, Ekler Györgyné Dunaújvárosból érkezett: „Én nagyon szeretek zarándokolni, szeretek gyalogolni. Miért szeretek annyira? Én végig jártam az El Caminót is, nekem a gyaloglás egy felüdülés és az hogy jó emberek közt vagyok, mert akik járják az utat, mindenki jó ember.”

A Keszthelyről indult zarándoklat a Balaton-part mentén haladt. A cél Vonyarcvashegy volt, ahol a Szent Mihály kápolnában mutattak be szentmisét a híveknek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7328-1uton-a-vilag-testilelki-egeszsegeert