20. alkalommal találkoztak a keszthelyi plébániák

2022. szeptember 3. (szombat)

A Kis Szent Teréz és a Magyarok Nagyasszonya plébániák hívei találkoztak egymással. Az esemény már hagyomány Keszthelyen, amelyet évek óta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja szervez. A program jó alkalom a közösségépítésre, egymás megismerésére.

Az idén a Magyarok Nagyasszonya Plébánia adott otthont a találkozónak. A résztvevők az udvaron gyülekeztek, sokan már régi ismerősökként köszöntötték egymást. A programra nem csak keszthelyiek érkeztek, a filiákból és jöttek résztvevők.

„Én hitoktató vagyok, és ezért különösen nagyon örülök annak, hogy itt Keszthelyen megszervezik ezt. Második alkalommal tudtam eljönni a barátnőimmel, falubeliekkel. Én nagyon fontosnak tartom, hogy a közösségek szerveznek ilyen rendezvényeket. Itt lehetőség van régi ismerősökkel beszélgetni, találkozni, kapcsolatokat építeni.” – mondta egy résztvevő, Gulyásné Klujber Ildikó.

A vacsora közös imádsággal kezdődött. Az udvaron bográcsban főzték az ételt, az asztalokról természetesen nem hiányozhatott az ital sem. A hívek maguk is hozzájárultak az eseményhez, süteményeket, pogácsákat és bort is hoztak. Fontos ez a program, hiszen itt a templomon kívül, kötetlen formában találkozhatnak.

„Tele vagyunk kinccsel, tele vagyunk emberi értékekkel. A természeti kincseken kívül nagyon értékes emberek vannak itt, és velük jó megismerkedni, és jó hallani róluk. Ezért jó a KÉSZ is, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, mert csupa jó emberekkel ismerkedik meg az ember. Nekünk mindannyiunknak fontos az Isten, haza és a család. Nekünk ez jó, hogy erről tudunk beszélgetni és egyetértünk.” – tájékoztatott Krupláné Nagy Ágnes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának elnöke.

A plébániák találkozója idén jubilált, 20. alkalommal szervezték meg. Korábban több más helyszínen, így például a Nagymezőn vagy a strandon is összejöttek. Az esemény elsődleges célja, hogy a keszthelyi hívők közösségét minél jobban összekovácsolja.

„1940-es évek elejéig egy plébánia volt az egész város. Aztán ketté bontották, megépítették a Kármelt, a Kármel plébánia rangot kapott, és azzal a közösség ketté vált. Így ez szükséges és fontos, hogy megismerkedjenek egymással az emberek, együtt legyünk, hiszen az Úrnapi körmenet, az idén közös keresztút azt mutatja, hogy bár külön plébánia közösséghez tartozunk, mindkét templomnak a papjai is külön vannak, de ugyanakkor a közös hit megvallásában, a közösségépítésben azt gondolom, hogy egyek vagyunk.” – emelte ki Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa.

A plébániák találkozója nagyon kellemes légkörben telt. A hangulatról harmonikamuzsika is gondoskodott. A tervek szerint a programot jövőre is megszervezik.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9528-20-alkalommal-talalkoztak-a-keszthelyi-plebaniak