208 állatfajt ábrázoló monumentális festmény a Vadászati Múzeumban

2021. március 22. (hétfő)

208 állatfajt ábrázoló monumentális festményt ajándékozott a Vadászati Múzeumnak Hidvégi Béla. A világhírű vadász és múzeumalapító Brian Jarvi amerikai természetfestő 7 méter széles és 2 méter magas festményét hozta el Keszthelyre. A múzeumban kiállított alkotás az eredeti hitelesített másolata. Európában a keszthelyi az egyetlen kópia.

208 állatfajt ábrázol a monumentális festmény. Az Afrikai menazséria című 7 méter szélesés és 2 méter magas festmény eredetije a chicagói természettudományi múzeumban látható. A hitelesített másolat Hidvégi Béla múzeumalapítónak köszönhetően került Keszthelyre.

Bár látogatók még nem léphetnek be a múzeumba, a vezetés felkészülten várja a nyitást. Az állatseregletet felvonultató festmény Európában egyedülálló, de világszinten is igazi ritkaság. Brian Jarvi amerikai természetfestő legfeljebb 20 másolatot fog elkészíteni.

Tóth Csaba múzeumvezető: „Európába ez az egy példány található meg. Eredetileg 17 évig festette a festő. 208 faj található a képen és egy ember, aki imádkozik Istenhez, hogy ezt a fajgazdagságot megtartsa, ami itt látható a képen.”

Hidvégi Béla 10 éve ismerte meg a festőművész munkásságát. Több alkotást is vásárolt tőle korábban. A világvadászt elsősorban a nagymacskák ábrázolása fogta meg a művészben. Elmondása szerint ez nagyon nehéz feladat. Brian Jarvi először egy tanulmánykötetben mutatta meg a festményt Hidvégi Bélának.

„Annyira megfogott, hogy egyből elkezdtem gondolkodni. Elmentem egy kicsit, majd visszamentem hozzá. Mondom, ez meg kell a keszthelyi múzeumnak szereznem. Visszamentem, elkezdtem beszélgetni vele. Kérdeztem, hogy is működik ennek egy reprodukciója, mennyibe kerül? Azt mondja, Béla, ebből csak tízet, vagy maximum húszat fogunk csinálni. Említett egy ingatlanárat. Majdnem eldobtam magam. Mondom, én ezt nem tudom megengedni magamnak” – nyilatkozta a múzeumalapító.

Hidvégi Béla hozzátette, azzal sikerült felére alkudnia a vételárat, hogy a nagyközönségnek szánja a monumentális festményt. A világhírű vadász célja az volt, hogy a FeHoVa kiállításon tárja a nagyközönség elé a festményt, de a járvány miatt a rendezvény elmaradt. Így most a Vadászati Múzeum afrikai részlegének szomszédságában helyezték el az alkotást. Mivel Keszthely részese lesz a vadászati világkiállításnak, különösen nagy publicitást kap majd az Afrikai menazséria.

A nyitásra nem csak ezzel az újdonsággal készül a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma. Hamarosan befejeződik az új diorámák építése. Az afrikai esőerdő már teljes, jelenleg az ázsiai hegyvidék életképének utolsó munkálatai zajlanak. A hétvégén helyezték fel a dioráma hátterét. A mintegy 250 négyzetméternyi vásznat szórópisztollyal és ecsettel festették meg színházi dekoratőrök.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7908-208-allatfajt-abrazolo-monumentalis-festmeny-a-vadaszati-muzeumban