21. századhoz méltó rehabilitációs osztály

2014. március 21. (péntek)

Bemutatták a Keszthelyi Kórház teljesen megújult, szakmai eszközökkel ellátott rehabilitációs osztályát a szakma képviselőinek. Dr. Kvarda Attila, az intézmény főigazgatója köszöntő beszédében elmondta: a kórház legrégebbi tömbjében, az A-épület három szintjén kapott helyet az osztály, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében elnyert 242,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően.

Megtudtuk: az építészetre 178 millió, az orvostechnológiára 39 millió forintot költöttek. Az összegből megújult az ötven ággyal rendelkező rehabilitációs osztály, melyben terápiás, fejlesztő helyiségek, multifunkcionális, egyéni és gyógytornára alkalmas tornatermek, kaptak helyet. Amikor a pályázatot benyújtották, a hiánypótlás volt a cél.

A főigazgató után Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve: a kórház életében nagy pillanat a rehabilitációs osztály kialakítása, fejlesztése. A támogatás elnyeréséért küzdeni kellett, de öröm, hogy a régió nagy kórházai mellett a keszthelyi is elnyerte a jelentős pályázati támogatást. Öröm ez azért is, mert általa is erősödött az intézmény jövője. Ez nem volt mindig így – tette hozzá –, hiszen 2006 környékén felvetődött a kórház megszűnése. Szerencsére 2010-től a kormányzat támogatása, majd ezt követő anyagi segítségei révén megoldódtak a gondok, az intézmény stabilizálódott. A finanszírozásban vannak még tennivalók, de a Keszthelyi Kórház jövője adott – mondta, kifejezve köszönetét a beruházásban végzett munkáért.

Dr. Szél István, az Országos Rehabilitációs Társaság elnöke óriási lépésnek nevezte a beruházást, az osztály jelentős mértékű fejlesztését, s azt, hogy az Zalán kívül Somogy és Veszprém megyéből is fogadnak betegeket. Dr. Gieth Andrea osztályvezető főorvos hangsúlyozta: gyorsan kiderült, hogy a rehabilitációnak van létjogosultsága a Keszthelyi Kórházban. A fő hangsúlyt az agyér katasztrófák, a baleseti és az ortopédiai beavatkozások utáni rehabilitációra fordítják. A célok között szerepel, hogy a meglévők mellett újabb terápiákat is bevezetnek, meghonosítanak az osztályon. Öröm, hogy mindezt jó körülmények között, 21. századhoz méltó körülmények keretében tehetik meg. Beszéde után a jelenlévők megtekintették az osztályt, melyet a jövőben újra fejlesztenek. Arra ugyanis pótkérelmet nyújtottak be, ami sikeres volt. A projektet így nem zárhatták le, de ez öröm az intézmény számára.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)