35 éves a Zöldmező utcai iskola

2019. november 15. (péntek)

Fennállásának 35. évfordulóját ünnepli a Zöldmező utcai iskola. Az intézmény 1974 óta létezik, a jelenlegi épületben azonban csak 1984-től folyik oktatás. A Balaton Színházban az intézmény alapítója elevenítette fel a kezdeteket, az iskola diákjai pedig színes műsorral kedveskedtek a szülőknek és a meghívott vendégeknek.
Több évtizedes pillanatok elevenedtek meg a Zöldmező utcai iskola életéből. Ünnepségek, közös fellépések, egykori diákok és pedagógusok arcai. Az elmúlt 35 évben számos tanulásban akadályozott vagy sérült gyermek tanult az intézményben, többen közülük ma már felnőtt emberként, önálló és sikeres életet élnek. Az ünnepségen többen is meséltek a tapasztalataikról.

„Nekem a tanárok mindig azt mondták, hogy mindig csak előre, és mindenhol, ahova megyek, mindenhol álljam meg a helyemet. Szerencsére bíztattak és meg is tudtam állni a helyemet.” – mondta Molnár Veronika, a Zöldmező Utcai Általános Iskola és EGYMI egykori diákja.

Keszthelyen 1949-ben jött létre a gyógypedagógiai tagozat, ekkor még a Szendrey iskola épületében. Erről már Várbíró László címzetes igazgató, az iskola alapítója beszélt. Elhangzott őt 1974-ben kérték fel, hogy a tagozatból önálló iskolát szervezzen. Az intézménynek egészen 1984-ig nem volt saját épülete, a nyári színpad öltözőiből és raktárakból is alakítottak ki tantermeket.

„8-10 évig még a régi helyen voltunk, és utána volt egy fordulat, mert az Egry iskolát avatták és akkor az osztályvezető elhozta a minisztériumi küldöttet oda, ahol mi voltunk, a Makarenko utcába. Az egy nyomortanya volt. Megnézte és azt mondta, hogy ezen az iskolán segíteni kéne.” – tájékoztatott a Zöldmező Utcai Általános Iskola és EGYMI alapítója.

Manninger Jenő beszédében elmondta, Keszthelyen minden oktatási intézménynek megvan a maga fontos szerepe. Hozzátette, nagyon sokan támogatják az intézmény fennmaradását.

„Mi is igyekeztünk annak idején, ahol lehet, pályázatokba bevonni, több felújítás is volt az iskolában. Azt gondolom, ha nem is lett minden tökéletes, de azért ma már az iskola sokkal jobb állapotban van, mint régebben.” – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

A Zöldmező iskola diákjai vidám ünnepi műsorral kedveskedtek a program résztvevőinek. Az intézményben az általános iskola mellett óvoda és szakközépiskola is működik, az integrált oktatás keretein belül közel 300 diákjuk van. Az iskola rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben.

„A szakiskolánkban a készségfejlesztő szakiskola is elindult, értelmileg akadályozott gyerekek részére óvodai csoportunk indult, súlyos, halmozottan sérült gyermekek részére fejlesztő iskolai nevelést végzünk. Utazó gyógypedagógiai hálózatot látunk el és most már nem csak Keszthely városában, hanem a járásban.” – hangsúlyozta Krasznai Tamásné, a Zöldmező Utcai Általános Iskola és EGYMI igazgatója.

Az iskola diákjainak számos lehetőségük van arra, hogy kibontakoztassák a tehetségüket. Színjátszó körben játszhatnak, szavalhatnak, zenélhetnek. A tudásukat pedig számos haza városban is elismerték különböző versenyeken.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6585-35-eves-a-zoldmezo-utcai-iskola?fbclid=IwAR3OzIZgibtileL5NpQezxNbsOs6U1TyHV5RnYsdOOrNWqtKBd7dM3K25mM