38. Pünkösdi Regatta

2019. június 11. (kedd)

A hétvégén rendezték meg az ország második legkedveltebb és legrangosabb nagyhajós balatoni túraversenyét, a Pünkösdi Regattát. 38. alkalommal állhattak rajthoz a hajósok, akik három futamon vehettek részt. A kezdetek óta Keszthely a központja a megmérettetésnek. A város számára fontos, hogy ilyen nagy ívű eseménynek adhat otthont.
Gyülekeznek a hajók a 38. Pünkösdi Regatta második napján. A hétvégén az időjárás is kedvezett a hajósoknak, jó szelet kaptak a versenyek során. Idén 230 vitorlás indult el a megmérettetésen. A versenyzők már nagyon várták az alkalmat, hiszen a Pünkösdi Regatta a második legrangosabb túraverseny. A résztvevők beszámolói alapján, azért is kedvelik még ezt az eseményt, mert alkalmat ad a találkozásra, az új barátságok kötésére és a kikapcsolódásra is. Az eseménynek 1982 óta Keszthely a báziskikötője, ez a város számára is nagy dicsőség.

„Alapvetően minden olyan rendezvény fontos Keszthelynek, ami megmozgatja a városlakókat, illetve ami felhívja Keszthelyre a figyelmet országosan is és lehetőleg nemzetközileg is. Én azt gondolom, hogyha körülnézünk az idei Pünkösdi Regattán , akkor az idei évben ismét sikerült a szervezőknek egy olyan színvonalas rendezvényt elérniük, megvalósítaniuk, amelyre Keszthely joggal lehet büszke.” – mondta el Nagy Bálint.

1986 óta hagyományosan vasárnap rendezik a kisebb pályaversenyt, mely a Keszthely-Szigliget-Balatonmáriafürdő-Keszthely útvonalon megy végbe. A nap során díjakat is átadtak a nyerteseknek. A nyílt többtestűek kategória győzteseinek Nagy Bálint nyújtotta át a serlegeket és az emlékérmeket. A Hansen-kupának keresztelt versenyen a New Black Jack nevű hajó ért be elsőnek.

„Az elején egy viszonylag közepes, friss szélbe indultunk, de aztán sajnos össze-vissza változott a szélirányunk ma, úgyhogy nehéz volt eldönteni, hogy merre menjünk hirtelen, de nagyon jó döntés volt a csapattól, hogy kifordultunk a mezőnyből és egy másik irányba mentünk és elkaptunk egy friss szelet és azzal végül is be tudtuk húzni ma az első helyet igazából.” – ismertette Kisóczki Ferenc a nyertes csapat tagja.

A balatonfüredieket az Orvosi egyetem csapata követte, majd harmadikként az ESC hajója futott be. A keszthelyi HUN3Boginak ezen a megmérettetésen a negyedik hely jutott. A vizijárművek a Keszthelyi Yacht Kikötőbe kaptak helyet. A háromnapos megmérettetést ott pihenhették ki a résztvevők.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6119-38-punkosdi-regatta?fbclid=IwAR2HJLBz4oLlNuzXKbjrQL3Tb7PYoz2a7IZPBbD7Cm9xt9jDba0SryNYuhA