3810 diák ült be az iskolapadba Keszthelyen

2022. szeptember 2. (péntek)

Összesen 3810 diák kezdte meg a tanévet Keszthelyen. Az elsősök nagy izgalommal érkeztek az első napjukra. A Vajda János Gimnázium jubileumi évnyitóján elhangzott, számos példaértékű személy végzett az intézmény falain belül, idén több programot rendeznek az évforduló kapcsán. Keszthelyen tartotta évnyitó szentmiséjét a Veszprémi Főegyházmegye is.

A tanév első napján egymással ismerkedtek az elsősök és a tanító nénik. Több játékot is játszottak, hogy könnyebben oldódhassanak a megszeppent kisdiákok. Az osztályból már sokan készültek az iskolába, nagyon várták. Volt olyan is, aki már otthon elkezdett tanulni. Borsos Bálint például vonalvezetést és labirintust gyakorolt.

Az első osztályosok mindig új kihívások elé állítják a pedagógusokat.

„Nagyon nagy izgalommal várjuk a munkát, hogy egyáltalán a gyerekek hogyan készülnek fel, hogyan épülnek be a mindennapi munkába.” – mondta el Ángyánné Oláh Zsuzsanna pedagógus.

Az idén 250 éves Vajda János Gimnázium ünnepi tanévnyitóján elhangzott, a Festeticsek örökségül hagyták ezt az intézményt. Vezetősége örömmel jelentheti ki, hogy a negyed évszázad alatt csak néhány hónapig nem volt oktatás itt. A jubileumi év alkalmából számos programot valósítanak meg. Többek között történelmi és irodalmi házi versenyek is lesznek.

„A 250 éves évfordulónak a tudata mindenkinek ad egy óriási löketet és lelkesedést meg egy nagy adag lendületet, amivel egyrészt el tudjuk kezdeni és végig tudjuk küzdeni ezt az évet. Egy gimnazista élete mindig a küzdelemről szól, rendszeres számonkérések vannak nálunk, amit igazából elég kevés egyéb program szakít meg az iskolai év során. De most azért sok mindent terveztünk, jubileumi tudományos napot, különböző karácsonyi rendezvényeket, utazásokat.” – osztotta meg Varga Sz. Gábor igazgató.

A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai adtak kis műsort tanévnyitójukon. A szentmisét Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta. A Veni Sancte-n a Főegyházmegye 9 katolikus intézménye képviselte magát. Veszprémből, Pápáról, Ajkáról, Tapolcáról és Várpalotáról is érkeztek. Az érsek kiemelte, fontos, hogy az együvé tartozás jegyében az egyházmegye intézményei együtt tudjanak ünnepelni.

„Keszthelyen pedig nagy jelentősége van az itt már évek óta működő katolikus iskolának, ezért úgy gondoltuk, hogy épp a fejlesztés előtt is fontos, hogy megerősítsük az itteni tevékenységet és együtt örüljünk annak, ami majd itt vár a szülőkre. Azokra, akik szeretnék gyermekeiket katolikus óvodába, illetve katolikus iskolába járatni.”

A keszthelyi általános iskolákban összesen 1433 diák kezdte meg a tanévet. Ebből 163 első osztályos. A középiskolások 2214-en vannak. A kilencedik évfolyamban 395-en tanulnak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9525-3810-diak-ult-be-az-iskolapadba-keszthelyen