2006. április

2007. február 13. (kedd)

Zala megye legidősebb emberét köszöntötték
Zeke Gyuláné 105 éves születésnapja

Hihetetlen, de Zeke Gyuláné Erzsike a 20. század első évében látta meg a napvilágot a kárpátaljai Ártándházán, s 1921-ben, az első világháborút követően került nagybátjához Keszthelyre, majd itt élt egészen 1983-ig.

Zala megye legidősebb emberét köszöntötték
Zeke Gyuláné 105 éves születésnapja

Hihetetlen, de Zeke Gyuláné Erzsike a 20. század első évében látta meg a napvilágot a kárpátaljai Ártándházán, s 1921-ben, az első világháborút követően került nagybátjához Keszthelyre, majd itt élt egészen 1983-ig. Keszthely már csak azért is nagy hálával tartozik a fiatalkorában sokat sportoló, vitorlázó asszonynak, mert az ötvenes években gyenesdiási tanító férjével közösen szervezték meg a Balaton-parton a fizetővendég-szolgálatot, a szobakiadást.

A jó levegőn végzett kitartó munkát, a hosszú élet titkaként megjelölő Erzsike élete meghatározott napirend szerint zajlik. Újságot olvas, érdeklődik a napi politika iránt. Életében legboldogabb leánya születésekor volt, és kórházban is gyakorlatilag akkor járt utoljára. Gyötrik ugyan ízületi fájdalmak és vérnyomás problémájára még gyógyszert is kell szednie, sőt kicsit gyengébben hall, mint évekkel ezelőtt, de alapjaiban véve egy egészséges asszony, akinek tartalmas, szeretetteljes élete volt. Április derekán a Vonyarcvashegyen lányával együtt élő idős hölgy születésnapi ünnepségén Mohácsi József polgármester eképp fogalmazott: „Mindenki szeretne hosszú életet élni, de senki sem szeretne megöregedni. Erzsike a sors kegye folytán különlegesen hosszú életet kapott ajándékul, de megöregedni ő sem szeretne.” A fiatal, jó kedélyű, derűs, határozott hölgy örömmel látta vendégül az őt köszöntő média képviselőit, Vonyarcvashegy és Keszthely polgármestereit, és az ismerősöket.