2006.08.19.

2007. február 13. (kedd)

Alanya: Keszthely új testvérvárosa
Aláírták a testvérvárosi szerződést

Még tavaly novemberben Török Konzulátus nyílt Keszthelyen.

Alanya: Keszthely új testvérvárosa
Aláírták a testvérvárosi szerződést

Még tavaly novemberben Török Konzulátus nyílt Keszthelyen.

Az eseményt megelőzte egy török delegáció látogatása és a Magyarországra delegált török nagykövet vizitje. Több várost is meglátogattak, végül az új kozulátus megnyitását illetően Keszthely városa mellett döntöttek. Több éves kereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően tiszteletbeli török konzullá Farkas Ernőt nevezték ki.

Farkas Ernő céljai között is szerepel, hogy testvérvárosi kapcsolatot hozzon létre egy török várossal. Alanya település polgármestere örömmel fogadta a megkeresést. Levelében adott tájékoztatást arról, hogy Alanya hat településsel áll partnervárosi kapcsolatban, és meghívta Keszthely Város Önkormányzatának delegációját a 2006. május 27-28-án rendezett ottani, nagyszabású Turisztikai és Kulturális Fesztiválra.
A keszthelyi önkormányzat képviseletében Mohácsi József vezetésévelegy 8 fős delegáció utazott a török településre, ahol a két város polgármesterei aláírták az Együttműködési Szándéknyilatkozatot.
Mindezen túl a két település első embere egyetértett a testvérvárosi szerződés aláírásában is.

Keszthely város polgármestere a Szent István Napi Ünnepségekre meghívta Alanya delegációját, hogy ők is megismerhessék városunkat. A meghívásnak eleget téve augusztus 18-án este 5 fős delegáció érkezett a városunkba.
A küldöttséget Mr. Hasan Sipahioglu polgármester vezette.
Tagjai voltak:
Mrs. Fusun Kısaarslan Dizdaroglu képviselőnő
Mrs. Mukerrem Sahin Usluer képviselőnő
Mr. Abdullah H. Karaoglu képviselő
Mr. A. Serdar Koseoglu képviselő

Alanya település már 1221-ben jelentős kereskedelmi és kultúrális központ volt, ebből az időből számos emléket őriz. A nagy népszerűségnek örvendő idegenforgalmi központ 138 km-re fekszik Antalya nemzetközi repülőtértől a Földközi-tenger partján, az Antalyai-öbölben. A város 68 km-es tengerpartjának és szállodáinak köszönhetően, elsősorban a turizmusból él. A törökországban található Alanya pezsgő életű nagyváros, élénk és felkapott nyaralóhely a „török Riviéra” egyik legkellemesebb tengerparti szakaszán, fákkal sűrűn benőtt, vöröses színű dombok alatt. Két kanyargós partját egy óriási félsziget szeli ketté, melytől nyugatra a híres Kleopátra-strand, keletre pedig egy homokos-aprókavicsos partszakasz található. A belvárosból gyalogút vezet fel a várba, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a tengeröbölre, a városra és a hegyekre. A nagy melegben érdemes meglátogatni a közeli, hűvös Damlatas cseppkőbarlangját. Alanya idegenforgalmi adottságai és pezsgő turisztikai élete sok tekintetben mutat hasonlóságot a Balaton fővárosának vendégvonzó mindennapjaival, márcsak erre tekintettel is mindenképpen megfontolt és okos döntés volt a testvérvárosi szerződés megkötése.

A FlyBalaton és Antalya között jövőre már repülőgépjáratok is közlekednek így az együttműködést, a kereskedelmi kapcsolatokat ki lehet alakítani az élet számos területén.

Ennek szellemében került sor a testvérvárosi szerződés aláírására, amely a mindkét település képviselő- testületének utólagos jóváhagyásával lép életbe.