2006.12.18.

2007. február 13. (kedd)

Sajtótájékoztató a kórháztörvény módosításáról

Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatót tartott a keszthelyi kórházat is érintő egészségügyi reformról, amelyről december 18-án, hétfőn szavaz a Parlament.

Sajtótájékoztató a kórháztörvény módosításáról

Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatót tartott a keszthelyi kórházat is érintő egészségügyi reformról, amelyről december 18-án, hétfőn szavaz a Parlament.

Manninger Jenő elmondta, hogy az elmúlt napokban kiderült, a keszthelyi kórház működése komoly veszélybe került aktív ágyak megszüntetésével.

Ruzsics Ferenc hozzátette, hogy az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, első lépésben támogatási formában önkéntes leépítésre bírja rá a kórházakat. Ez azt jelenti, hogy minden egyes aktív ágy leépítése után egymillió forintot kapnak a kórházak működési támogatásként. A keszthelyi kórház 50 ágy megszüntetésére vonatkozó pályázatát elfogadta a minisztérium, így az intézmény 50 millió forintot kapott. De azt is jelenti, hogy közel kétszázról, 148-ra csökken az ágyszám, amely 91%-os kihasználtságot jelent, és azt, hogy ebben a helyzetben a kórháznak még van tartaléka. A miniszteri ajánlás ehhez képest már csak 132 ágyról szól, amelynek értelmében a 102%-os kihasználtság mellett nem lehet tartalékról beszélni. Sőt, előfordulhat olyan eset, hogy valakit nem tudnak befektetni és ellátásban részesíteni. Egy nem hivatalos hír szerint a parlament elé kerülő egyik javaslatban az áll, hogy az ágyszámot a keszthelyi kórházban 100 alá kívánják csökkenteni. Így veszélybe kerül a működés. A kórház vezetőjének tájékoztatása szerint, ha megvalósul ez a javaslat, osztályok bezárására kényszerülne az intézmény, hogy a többi feladatát el tudja látni. A következő osztályokról van szó: intenzív osztály, sebészet valamint a gyermekosztály. Keszthely a Balaton fővárosa, Sármellék közelsége miatt sem lehet megtenni, hogy intenzív osztály és sebészet nélkül maradjunk, és ha esetleg történik egy baleset, ne tudja befogadni a kórház a sérülteket, és Zalaegerszegre kellene elszállítani őket. Ami mellettünk szól, hogy hetvenezer lakost látott el eddig a kórház, de mivel a marcali intézmény, legalábbis a hírek szerint, nem marad meg, Marcali és a marcalitól északra lévő települések lakói is a keszthelyi kórházat vennék igénybe.

Ha a kórháztörvényben foglaltak megvalósulnak, nemcsak az intézmény, hanem a lakosság és a város is nehéz helyzetbe kerül, hiszen amennyiben szükségessé válik az előbb említett osztályok fenntartása is, az 25-30 millió Ft-ot jelentene havonta az önkormányzatnak, amelyet a jelenlegi városi költségvetés nem tud vállalni.

A kórház súlyos helyzete miatt fordult Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője azzal a kéréssel Mohácsi Józsefhez, hogy mint kormánypárti képviselő ne szavazza meg a Keszthely és környéke számára hátrányos intézkedéseket a soron következő parlamenti ülésen. Ez ügyben nyílt levelet is intéznek Zala megye szocialista országgyűlési képviselőjéhez.

Ruzsics Ferenc hozzátette, nagyon bízik abban, hogy mivel nem jobb és baloldali betegekről van szó, hanem összlakossági kérdésről, ezért az egészségügyi kormányzat átgondolja a parlament elé kerülő anyagot, és nem ezek a számok fognak benne szerepelni, hanem olyan adatok, amelyek garantálják, hogy a kórház a működőképességét fent tudja tartani.

Manninger Jenő kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár a zalegerszegi kórház súlyponti, kiemelt kórházzá vált minisztériumi döntés alapján, a megyeszékhelyi intézményben sem jó a helyzet. Működéséhez kapott novemberben támogatást, pályázati pénzt, 60 millió Ft-ot, majd ezt követően decemberben egy teljesen más struktúra derült ki a törvényben szereplő adatok közül.

A keszthelyi kórháznak régiós szinten óriási a jelentősége, ezért fontos, hogy pártoktól függetlenül közösen lépjenek fel a térség országgyűlési képviselői és Keszthely polgármestere.