2005.08.03-14.

2006. november 24. (péntek)

XIII. Zalai Borcégér – Borfesztivál- Keszthely

XIII. alkalommal kerül megrendezésre 2005. augusztus 3-14. között, Keszthelyen a Zalai Borcégér borfesztivál az I. Osztrák-Magyar Agrokultúrális Fesztivállal közösen.

Zalai Borcégér – Borfesztivál- Keszthely

XIII. alkalommal kerül megrendezésre 2005. augusztus 3-14. között, Keszthelyen a Zalai Borcégér borfesztivál az I. Osztrák-Magyar Agrokultúrális Fesztivállal közösen.

1993.-ban az akkori Zala megyei főkertész Páli Lajos, a Zalai Boros Gazdák Egyesülete, élén Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítővel, a keszthelyi Egyetem, a Zala megyei FMH úgy gondolták, hogy a zalai boroknak és gazdáknak lehetőséget és alkalmat teremtenek arra, hogy megmutassák, hogy ennek a vidéknek a borai legalább olyan értékesek, finomak és jók, mint más tájegységnek. A borfesztivál kiváló alkalomnak látszott. Erre a legmegfelelőbb helyet Keszthelyen találták meg, a Balaton-parton, a platánfákkal árnyas sétányon, amely szépségével, kiváló adottságaival méltó tere lett, az azóta népszerű borfesztiválnak. A szervezésben az első perctől részt vett a Goldmark Károly Művelődési Központ és szervezi a mai napig is, természetesen a szakmai részt az a grémium felügyeli, amely e levédett és jól működő borfesztiválnak az állandó csapata. A boros gazdákból, szakmai vezetőkből, hegyközségek képviselőiből, szervezőkből álló grémium ügyel a rendezvény szakmai színvonalára, a bemutatandó borok minőségére. A maximum 15- 16 borház egy-egy történelemi, zalai tájegység borait, a gazdák hozzáértését mutatja be. A kezdetekben még kevés gazda tudott saját palackozású borral megjelenni, de ma már szinte kivétel nélkül palackozott, kiváló minőségű bort kóstolhatnak a vendégek. A termelők közül szinte mindenki részt vesz rangos hazai és nemzetközi borversenyen és érnek el kiváló minősítést boraikkal.

Mint minden rendezvénynek, a Borcégérnek is meg kell időnként újulnia, s ehhez kiváló alkalom a már egy éves Európai Uniós tagságunk, a határon átnyúló szakmai kapcsolatok megléte. A keszthelyi Balaton Régió Európa Pont Közalapítvány, mint pályázó partner, kapcsolódva a Borcégér eddigi sikereihez, szakmai, partnerkapcsolati pályázaton nyert el támogatást, a szakmai programokkal kibővített és időtartamban meghosszabbított rendezvényhez. A rendezvény lebonyolítása intézményünk feladata, természetesen szoros együttműködésben pályázó partnereinkkel.

Az idén első alkalommal 12 napos rendezvény kiemelkedő szakmai eseményei a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara által megrendezett programok. Az osztrák-magyar partnerségen alapuló rendezvény a bécsi egyetemmel közösen zajlik. E rendezvény célja, hogy a partnerekkel közösen bemutassák szakmai eredményeiket, megismerjék egymás tevékenységét, előadások, szakmai bemutatók, kiállítások, termékbemutatók keretében. A rendezvény ideje alatt számos kulturális és sportesemény is zajlik. Minden nap izgalmas programokkal várjuk a látogatókat az EU-sátorban, a Fesztivál Sátorban és a színpadokon.

A borkóstoláshoz zalai ízek, gasztronómiai különlegességek is hozzá tartoznak. A 12 nap a bor igazi ünnepe. A borutca mellett, a park másik sétányán a kézműves utcában népi iparművészek mutatják be munkáikat.

„A jó bornak nem kell cégér!”- mondja közmondás. A szervezők úgy gondolják, hogy igenis kell. A XIII. Zalai Borcégér és az I. Osztrák-Magyar Agrokultúrális Fesztivál sikere sokat segíthet a magyar borok megismertetésében, népszerűsítésében, és remélhetőleg gyümölcsöző kapcsolatokat eredményez osztrák partnereinkkel.