2005.09.01.

2006. november 24. (péntek)

Nem romlott a térség bűnözési statisztikája
Keszthely a legbiztonságosabb város

Bár rendőrségi statisztikák még nem készültek a teljes nyári szezonról, de az már tudott, hogy a keszthelyi rendőrkapitányság területén kiugró bűncselekmények nem történtek.

Nem romlott a térség bűnözési statisztikája
Keszthely a legbiztonságosabb város

Bár rendőrségi statisztikák még nem készültek a teljes nyári szezonról, de az már tudott, hogy a keszthelyi rendőrkapitányság területén kiugró bűncselekmények nem történtek.

A legnagyobb vendégforgalmat hozó augusztus hónap rendőri eseményeiről dr. Bertalan János rendőrkapitányt kérdeztük.

– Statisztikai adatok alapján rendőri szempontból jobb volt az idei augusztus, mint az előző évben. Erőszakos bűncselekmények nem történtek, csupán egy esetben történ egy kifosztás, egy részeg fiatalembert a parkban szabadítottak meg az értékeitől.

– A strandokon előfordultak-e a jellegzetes strandi lopások?

– Alig néhány említésre méltó, de nem volt jellemző. Több gépkocsi-feltörés történt viszont, mint az előző szezonban, előfordult, hogy magánházak udvarán is feltörték az autót. Ebből is adódóan nőtt a gépkocsi-rongálások száma is. Szórakozóhelyek környékén volt több szándékos gépjármű-rongálás, a fiatalok ugráltak a járműveken, de volt, hogy leszerelték a kerekeket, a visszapillantó tükröt, vagy a rendszámtáblát is.

– Voltak gépkocsi-lopások?

– Nem volt jellemző, mindössze két autót tulajdonítottak el, mindkettőnek megvan a tettese.

– Az időjárás miatt esetenként rendkívül nagy volt a forgalom a városban és a térségben is. Ez okozott gondokat?

– Pontosan ebből adódóan nőtt jelentősebben a koccanásos és könnyű sérüléses balesetek száma. Ugyancsak nőtt a motoros balesetek száma, elsősorban a gyorshajtás volt ezek kiváltó oka. A baleseteket elsősorban a gyorshajtók és az ittas vezetők okozták ebben az időszakban is.

– A nyári rendezvények sokasága mennyire kötötte le a rendőri erőket?

– Számtalan olyan rendezvény volt, amelynek biztosítását meg kellett oldanunk, így a motoros találkozó, a borút ralli, a az átmenő kerékpártúra és számos egyéb túra, valamint a szabadtéri rendezvények. Ezekkel kapcsolatban nem történt olyan esemény, amely rendőri beavatkozást igényelt volna.

– Augusztus végéig dolgozott a keszthelyi Bűnmegelőzési Iroda. Betöltötte idén is a funkcióját?

– Közmegelégedésre, továbbra is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a fiatalok bűnmegelőző tevékenységéről. A nyár folyamán 11 hozzánk vezényelt fiatal rendőr is segítette a kapitányság munkáját, tőlük augusztus végén köszöntünk el. A munkájukat a két város és a három Balaton-parti település polgármesterei is megköszönték, s kisebb ajándékokat adtak át az itt töltött szolgálat elismeréséül.