2005.10.21.

2006. november 24. (péntek)

Keszthelyi tábla Stary Saczban

Október 21-én leplezték le Stary Saczban (Ószandec), Keszthely lengyelországi partnervárosában Wierzbicki Péter emléktábláját.

Keszthelyi tábla Stary Saczban

Október 21-én leplezték le Stary Saczban (Ószandec), Keszthely lengyelországi partnervárosában Wierzbicki Péter emléktábláját. A tábla hű mása a Keszthelyen szeptember 27-én elhelyezett alkotásnak. A neves botanikus, flórakutató, gyógyszerész, orvos Stary Saczban született és a keszthelyi Georgikon jeles tanára volt a XIX. század első felében. A Keszthelyi-hegység növényeinek rajzai, leírásai egyik legszebb, e témával foglalkozó kéziratos könyvünk.

Wierzbicki Péter nemesi családból származott, édesapja a Kosciuiszko-féle felkelés tisztje volt, aki vagyonát elvesztve a felkelést követően meghalt. Az édesanya egyedül nevelte öt fiát. A később neves botanikus keresztelési anyakönyvi bejegyzése a Stary Sacz-i Árpádházi Szent Erzsébet plébánián található.

A tábla avatásán részt vett Marian Cycon Stary Sacz polgármestere. Rajta kívül ott volt a szülőváros alpolgármestere, önkormányzatának elnöke. A Keszthellyel szintén partnervárosi kapcsolatot ápoló Piwniczna Zdrój önkormányzatának elnöke Adam Musialski, valamint a település alpolgármestere is részt vett az ünnepségen. Keszthely képviseletében Cséby Géza igazgató és prof. dr. Szabó István jelentek meg.