2005.10.01.

2006. november 24. (péntek)

Október 1-jétől indul a START program
Segít a pályakezdők foglalkoztatásában

A kormány október elsejétől a korábbinál is erőteljesebben támogatja a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését.

Október 1-jétől indul a START program
Segít a pályakezdők foglalkoztatásában

A kormány október elsejétől a korábbinál is erőteljesebben támogatja a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium rövidebb távon ható, új, és minden eddiginél nagyobb járulékkedvezmény kialakítására tett javaslatot az Országgyűlésnek. A korábbi törvény módosítását követően október elsejétől életbe lépett a START program.

Ez a program két éven át biztosít lehetőséget a munkáltatóknak a fiatalok foglalkoztatáshoz kötődő járulékkedvezményre. A pályakezdő fiatalt alkalmazó munkáltatónak az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulékfizetési kötelezettsége lesz – az egyébként érvényes 34 százalékos járulékfizetési kötelezettség helyett. Bár a fiatalok munkabérének nincs felső határa, azonban a kedvezményt csak a minimálbér másfélszerese – jelenleg 85.500 forint -, illetve felsőfokú végzettségűek esetében a minimálbér kétszerese – 114 ezer forint – mértékig lehet alkalmazni. Érdemes megemlíteni, hogy a START programnál a munkáltatóknak eleve csak a csökkentett járulékot kell befizetniük.

A START program a fiatalok elhelyezkedését, munkatapasztalat-szerzését hivatott elősegíteni. A START program szabályai szerint pályakezdő minden olyan 25. életévét, diplomásoknál a 30. életévét be nem töltött fiatal, aki befejezte, vagy megszakította tanulmányait és első alkalommal vállal munkát. A pályakezdőknek START-kártyát kell kiváltaniuk a lakóhelyükön illetékes APEH kirendeltségen. Ezt a kártyát csak egyszer lehet kiváltani, s ezt akkor érdemes megtenni, ha már megvan a munkahely, hiszen a kártya a kiváltás napjától érvényes és 24 hónap múltán lejár, vagyis nem jogosít tovább kedvezményre. A kártya egyébként egymást követő jogviszonyokban több munkáltatónál is felhasználható.

A munkaügyi tárca, a kormány azt várja ettől a programtól, hogy érzékelhetően nőni fog a fiatalok legális, bejelentett foglalkoztatása. A pályakezdők az átlagosnál könnyebben egyeznek bele, hogy munkáltatójuk ne jelentse be őket, hiszen ebben az életkorban a nyugdíj vagy a betegség esetén járó táppénz még távolinak tűnik.