2005.11.11.

2006. november 24. (péntek)

Felavatták a harmadik török konzulátust
Erősíteni a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat

Farkas Ernőt, Zalaapáti egykori polgármesterét – személyes kapcsolatainak köszönhetően – még 2001 novemberében kérte fel Ender Arat, akkori török nagykövet a konzuli feladatok ellátására térségi, régiós szinten.

Felavatták a harmadik török konzulátust
Erősíteni a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat

Farkas Ernőt, Zalaapáti egykori polgármesterét – személyes kapcsolatainak köszönhetően – még 2001 novemberében kérte fel Ender Arat, akkori török nagykövet a konzuli feladatok ellátására térségi, régiós szinten. A keszthelyi székhellyel megnyíló Török Konzulátus előkészítése a két ország külügyminisztériumaiban ezt követőleg közel három évet vett igénybe.

A konzulátus megnyitásával Keszthely és a térsége előtt egy újabb idegenforgalmi és gazdasági kapcsolatteremtő lehetőség nyílik meg. A Georgikon utca 23. szám alatti konzulátus avatásán a Himnuszok elhangzását követően Ulmur Apaydin, a Török Köztársaság budapesti nagykövete örömmel szólt arról, hogy Szigetvár és Szeged után a harmadik konzulátus is megnyílik Magyarországon. Ezzel tovább erősödhet a két ország, a két nép kapcsolata gazdasági és kulturális területeken is.

Farkas Ernő tiszteletbeli török konzul beszámolt arról, hogy Törökország köztársasági elnöke, Ahmet Necdet Sezer az elmúlt év augusztusában írta alá megbízólevelét. Novemberben Somogyi Ferenc külügyminiszter is ellátta kézjegyével a kinevezéshez szükséges okiratokat, ennek köszönhetően március elején a magyar külügyminisztériumban ünnepélyes keretek között adták kézhez az okmányokat. A hivatalos átadáson jelen volt Mohácsi József polgármester és Molnár Imre alpolgármester is. Ettől a naptól kezdve működik Keszthelyen a Török Köztársaság Konzulátusa, s mint Farkas Ernő tiszteletbeli konzul köszöntőjében hangsúlyozta, céljuk, hogy a dunántúli régióban erősítsék a kölcsönösen előnyös török-magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és egyéb kapcsolatokat. A konzulátus célja az is, hogy a Budapestre koncentrálódó török idegenforgalom számára ismertté tegye a vidéket, s elsősorban a térségünk gyógyturizmusának, földrajzi, történelmi, kulturális életének kínálatát. A tiszteletbeli konzul köszönetet mondott Keszthely városának a diplomáciai kapcsolatok kiszélesítésének támogatásáért.

Mohácsi József polgármester török közmondásokra épített beszédében hangsúlyozta, Keszthely rangját emeli a felépült beruházás. Farkas Ernő a Török Köztársaság keszthelyi tiszteletbeli konzulja sokat dolgozott azért, hogy a Balaton Fővárosában ma megnyíljék ez a modern konzulátusi épület.

– Keszthely lakói büszkék lehetnek, hogy a személyi kapcsolatok ügyes kiaknázása révén nem Győr, vagy egy másik megyeszékhely, hanem éppen a Kultúra Magyar Városa kapta a rangot, lehetőséget és megtiszteltetést, hogy egyelőre ugyan csökkentett feladatkörrel, de megkezdhesse itt munkáját a konzulátus – mondta a polgármester. – A legaktuálisabb közmondással fejezem be köszöntőmet, „Farkas asztaláról varjúnak is pottyan.” Farkas Ernő asztala most még jobban tele lesz iratokkal, dokumentumokkal, megoldandó feladatokkal. Ismerve tettrekészségét, aktivitását, mindenképp megbirkózik ezzel a munkával is, és remélem, hogy Keszthely pozíciói még inkább megerősödnek, még több török vendég, még több török cég, még több közös siker fogja jellemezni ezt a kapcsolatot.

A zászlódíszbe öltöztetett konzulátusi épület avatásán a Csokonai ÁMK diákjai mutattak be egyebek mellett török táncokat is.