2005.11.09-10.

2006. november 24. (péntek)

Keresik a megoldásokat
Közmeghallgatásokat tartottak

Két közmeghallgatást tartottak a közelmúltban Keszthelyen. Szerdán a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elöljárói, csütörtökön a városi képviselőtestület tagjai várták a város lakóit a Festetics György Zeneiskola nagytermében.

Keresik a megoldásokat
Közmeghallgatásokat tartottak

Két közmeghallgatást tartottak a közelmúltban Keszthelyen. Szerdán a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elöljárói, csütörtökön a városi képviselőtestület tagjai várták a város lakóit a Festetics György Zeneiskola nagytermében.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat ülésén jelen volt Mohácsi József, Keszthely polgármestere, Markó Péter jegyző, és több hivatali osztályvezető, valamint városi képviselő is. A polgármester idei fejlesztésekkel kapcsolatos ismertetője után Bertalan János városi rendőrkapitány ismertette az elmúlt hónapok legfontosabb tapasztalatait a cigány kisebbségi önkormányzat, és a roma lakosság együttműködésére vonatkozóan. Mint mondta: fontos, hogy a kialakult jó kapcsolat a jövőben is megmaradjon, és együtt keressenek megoldást a felmerülő problémákra. Horváth Gyuláné, a CKÖ vezetője biztosította erről a rendőrség vezetőjét, és hangsúlyozta természetesen a többi intézménnyel is törekednek az együttműködésre. Ezután városlakóké volt a szó, akik szinte kivétel nélkül lakhatási problémáikkal kapcsolatos kérdéseikre vártak választ. Mohácsi József elmondta, a felvetett gondokra megoldást jelenthet, az, hogy tavasszal elkezdik egy tizenkét lakásos bérház építését, később pedig újabb 12 lakás építését tervezik. Utalt arra, hogy a korábbi közmeghallgatásokon felmerülő lakásproblémákra is sikerült aránylag gyorsan megoldást találni: az érintettek egy részét a belvárosban helyezték el, akik pedig családi házban szerettek volna lakni, azokat Zalaapátiban, és Karmacson helyezték el.

A fórumon meghívott vendégként jelen volt a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese is. Váradi Istvánné – mint mondta- sajnálattal tapasztalta, hogy az érdeklődés középpontjában a lakáskérdés, és nem az oktatás, vagy a munkahely iránti érdeklődés áll. Annak azonban örült, hogy a látottak és hallottak alapján elmondhatja: a cigányság helyzete a tavalyi évhez képest javult Keszthelyen.

Csütörtökön a városi képviselőtestület tagjai várták az érdeklődőket. Egy kérdésre válaszolva Mohácsi József polgármester elmondta: Keszthelyen is működhet a panel-program, hamarosan eldől, hogy az erre vonatkozó javaslat milyen formában kerül a testület elé.

Számos egyéni probléma felvetése mellett felmerült, hogy a köztemetőben lévő fák balesetveszélyesek, ezért metszeni, illetve ritkítani kellene őket. A Városüzemeltető Kft. vezetője ígéretet tett arra, hogy az illetékesekkel történő egyeztetés után intézkedni fog ez ügyben.

A temetői gondolatsorhoz kapcsolódott a Helikon Liget Egyesület képviselője is, aki ezen kívül több megfontolandó javaslattal is előállt a Helikon Ligetre, valamint az ’56-os emlékmű felállítására vonatkozóan.

Egy másik felszólaló a város honlapját illette kritikával, véleménye szerint szükséges volna gyakrabban frissíteni az oldalt, és átláthatóbbá kellene tenni azt.

A város vezetői megígérték, hogy igyekeznek mielőbb orvosolni a felmerült problémákat. Az összegyűjtött javaslatokat megvizsgálják, és amennyiben lehetőség van rá, megteszik a szükséges lépéseket megvalósításuk érdekében.