2005.11.25.

2006. november 24. (péntek)

120 éves a Keszthelyi Ipartestület
Jubileumi tablót is avattak

120 éves a Keszthelyi Ipartestület, s a jubileum kapcsán az elmúlt hét végén tartották meg a város iparosai az ünnepi közgyűlésüket, amelyen az Ipartestületek Országos Szövetségének vezetői is jelen voltak.

120 éves a Keszthelyi Ipartestület
Jubileumi tablót is avattak

120 éves a Keszthelyi Ipartestület, s a jubileum kapcsán az elmúlt hét végén tartották meg a város iparosai az ünnepi közgyűlésüket, amelyen az Ipartestületek Országos Szövetségének vezetői is jelen voltak. Bár a keszthelyi szervezet létszáma – elsősorban a szakmából való kiöregedés miatt – egyre csökken, ma is közel 250 tagot számlálnak.

Az 1885-ben alakult ipartestület 120 éves fennállására elkészítették azt a díszes tablót, amelyen Keszthely iparosságának kiemelkedő személyiségei köszönnek vissza a képekről. A jubileumi közgyűlésen Rózsahegyi György, a testület elnöke köszöntötte az IPOSZ elnökét, Szűcs Györgyöt, az örökös tiszteletbeli elnököt, Kurucz Zsigmondot, dr. Czoma Lászlót, a Helikon Kastélymúzeum igazgatóját, s Keszthely két alpolgármesterét, Molnár Imrét és Zemankovics Ferencet. Az elnök beszámolt az utóbbi időszak eseményeiről, eredményeiről. Mint mondta, tovább erősödött az iparosság és a város önkormányzatának kapcsolata, s ez köszönhető annak is, hogy személyében – már második ciklusban – van képviselője is az iparosságnak. Az általuk létrehozott alapítvány folyamatosan gyarapodik, segítve ezzel az idős, rászoruló iparosok szociális támogatását, s a testület kulturális rendezvényeit. Az elnök szólt arról, igyekeznek közreműködni abban, hogy az iparosság megfelelő megrendelésekhez jusson. Örök kérdés még ma is a kontárok elleni fellépés, amely nem sok sikerrel járt az elmúlt évtizedekben sem. A testület tagjai felvállalták az elmúlt évszázadban meghatározó szerepet játszó iparoscsaládok sírjainak gondozását is, elsősorban társadalmi munkában, s ebben segítséget nyújtottak az Asbóth Sándor Szakmunkásképző Intézet diákjai is. Az elmúlt év során 24 fővel csökkent az ipartestület létszáma, ez elsősorban a szakmából való kiöregedésnek tudható be. Az ünnepi ülésen többen kaptak a jubileum alkalmából kitüntető oklevelet.