51-en álltak a táblák elé

2023. február 1. (szerda)

Darts versenyt rendeztek Keszthelyen. A No1 Szalon jubilál, már tíz éve szerveznek kupát a sportág szerelmeseinek. Egyre népszerűbb a darts. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb településen vannak szervezett vagy csak hobbi szinten játszó társaságok. Az angol eredetű játék világszerte népszerű. Magyarországon a férfiak körében a januári VB döntőnek nagyobb volt a nézettsége, mint a vezető kereskedelmi csatornáknak.

Vadonatúj pályákon, 51 versenyző dobálhatta a nyilakat a No1 Szalon versenyén. 10 éve rendeznek itt viadalokat. A COVID óta most szerveztek először megmérettetést. A félszáz nevező a régiót tekintve is kiemelkedő létszám.

„Tíz évvel ezelőtt 50-100 kilométeres körzetben még csak két-három városban volt egyesület, szakosztály, vagy csapat, akik egyáltalán összejártak játszani. A mai versenyből én magam is meglepődve látom, hogy most már szinte minden városban vagy faluban van egy olyan kis csoportosulás, ahol ezt a dartsot játszák” – nyilatkozta Barta Dorián versenyszervező.

Pápáról, Pécsről, Szombathelyről és Budapestről is érkeztek dartsosok. Voltak egészen kezdők, hobbisták, de profik is.  Az ország élmezőnyéből is képviseltették magukat, köztük olyanok is, akik több éve járnak Keszthelyre versenyezni.

„Én több mint hét éve járok ide és én nagyon szeretem a feelingjét. Darts szempontból félig az otthonomnak érzem” – mondta Böröczi Áron. 

A dartsnak számos játéka van. Keszthelyen az 501, dupla kiszálló szabályai szerint mérkőztek. Ennek lényege, hogy a versenyzőknek minél kevesebb kör alatt kell minél magasabb számokat dobni, hogy kinullázzák magukat, ám a játékból csak dupla értéket dobva szállhatnak ki. A legjobbak fejben számolnak és 1-től 20-ig álmukból is felkeltve tudják a kétszeres és háromszoros szorzatokat, valamint a kivonás is pillanatok alatt megy nekik.

Fehér Fanni: „Azt gondolom, hogy agytornának is tökéletesen tud funkcionálni, illetve maga a hangulat, amit szerintem tényleg csak az tud átérezni, aki játszik.”

A versenynek komoly tétje volt. A magas létszám miatt 100 ezer forint pénzdíjat osztottak szét a legjobb négy között. Ugyanakkor a program célja a sportág népszerűsítése volt. A rutinos játékosok is abszolút segítőkészen álltak azokhoz, akik még csak most ismerkednek a sportággal. A szervezők nem állnak meg. 2012-ben három pálya volt, ma már kilenc táblánál zajlanak a versenyek. Céljuk, hogy új pályákat telepítsenek. Az új emeleti részt kihasználva, akár húsz táblát is elhelyezhetnek. Erre egyre nagyobb igény mutatkozik.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10007-51en-alltak-a-tablak-ele

Képek