A Balaton-rajongók múzeuma

2012. október 1. (hétfő)

Lezárult a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága turisztikai attrakciófejlesztési projektje. A Balatoni Múzeum több lépcsős, egymásra épülő fejlesztési időszakon van túl, hiszen korszerű és látogatóbarát elemekkel bővült az intézmény. A sikeres fejlesztésekről projektzáró rendezvényen számoltak be.

A „Balaton Rajongók Múzeuma” című projektet a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozó Balatoni Múzeum 2010 októberében indította el. A közel 150 millió forint összköltségű projekt az Új Széchenyi Terv és a Zala Megyei Önkormányzat támogatásával valósult meg. Az Európai Unió által biztosított több mint 126 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a Balatoni Múzeum, a Balaton és térsége természeti és kulturális örökségének hosszú távú, innovatív megőrzéséhez és hasznosításához járult hozzá.

A beruházás záró rendezvényén Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket elsőként. Kiemelte, hogy a múzeum nem csak látogatóbarát lett, hanem kifejezetten családbarát is. A Balatoni Múzeum számos olyan elemmel bővült, melynek köszönhetően versenyképes lett a turisztikai piacon is. Látogatóbarát, korszerű tereket alakítottak ki, külön odafigyelve a kisgyerekes családokra.

A projektzáró rendezvényen Dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Intézményfenntartó Központ igazgatója felidézte a múzeum múltját, kitérve arra, hogy a múzeumlátogatás ma már nem olyan, mint néhány évtizeddel ezelőtt. 2010- től folyamatos fejlesztések mentek végbe az intézményben. Korszerűsítették a környezetet, felújították az épület nagy részét, illetve akadálymentessé tették a közlekedést, növelve ezzel a komfortérzetet. Megújult a vendégfogadótér, recepció és zárható szekrényekkel ellátott ruhatár várja a vendégeket. De újdonság a múzeumi bolt és a kávézó is, ahol majd megpihenhet a fáradt látogató.

Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a múzeum nagy feladatot vállalt azzal, hogy a fejlődés útját választotta.

Havasi Bálint, a múzeum igazgatója ismertette a beruházás sorozat főbb elemeit, kiemelve a fejlesztésen átesett területeket. Modernizálták a múzeumi környezetet, korszerűsítették az épület nagy részét. Bővítették a múzeumi szolgáltatások körét, új célcsoportokat szólítottak meg. A múzeumba betérő látogatót a megújult állandó kiállítás mellett interaktív számítógépes játékok várják, mellyel játszva ismerhetik meg a Balaton élővilágát és kulturális kincseit. A legkisebbeknek játszósarkokat alakítottak ki. Korszerű vendégfogadótér várja a múzeumlátogatókat, modern zárható szekrényekkel ellátott ruhatárral. A kívül-belül megszépült intézmény mostantól teljesen megújult környezetben várja a látogatókat, iskoláscsoportokat és a családokat.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)