A Balatoni Múzeumban tartotta nyári tréningjét a Pulszky Társaság

2019. július 29. (hétfő)

A Balatoni Múzeumban tartotta meg első nyári tréningjét a Pulszky Társaság. A múzeumi civilszervezet fiatal pályakezdő tagjai számára szervezték a programot, melyen az ország különböző pontjairól érkező 12 múzeumi szakember vett részt. A képzés fő céljai a barátkozás és a tapasztalatcsere volt.
Három napot töltött a 12 fiatal muzeológus Keszthelyen a Balatoni Múzeumban. Az országos csapatépítő összejövetelen a hasonló területen dolgozók találkozhattak egymással, megismerve problémáikat, kérdéseiket és feladataikat. Ezek az alkalmak jó lehetőséget biztosítanak a tapasztalatok átadására is.

„Nagyon sűrű időszakon vagyunk túl, és hogy valóban szükség van erre a kis lazításra úgymond szakmai keretek között. És ugyanúgy, ahogy emberekkel foglalkozó szakemberek vagyunk, szükségünk van némi mentálhigiénére is és erre is lehetőséget adott ez a képzés, tréning.” – mondta el Molnár Júlia.

A hosszú hétvégén kötetlen keretek között tanulhattak egymástól a múzeumi szakemberek. A nyári tréninget első alkalommal szervezte meg a Pulszky Társaság a pályakezdők részére. Mint Mészáros Balázs elmondta, a Balaton közelsége miatt is esett Keszthelyre a választásuk, ami a könnyed atmoszférát szimbolizálja. A céljuk ugyanis nem a szigorú körülmények közötti oktatás volt, hanem a jó hangulatú, könnyed társalgás elősegítése.

„Amikor valaki erre a pályára kerül, elvégzi az egyetemet, nagyon-nagyon sok elméleti ismerettel felvértezve érkezik meg az adott múzeumba, de azért a gyakorlat az más. A való élet, azt azért nem az egyetemen tanítják. És hát ez egy jó lehetőség, hogy a fiatal kollegák, azok megosszák egymással az első tapasztalataikat, nehézségeiket és megoldásokat mutassunk egymásnak.” – ismertette Mészáros Balázs.

A Pulszky Társaság jelenleg a legnagyobb taglétszámmal rendelkező szakmai civil szervezet Magyarországon. Megalakulásuk óta törekednek a múzeumok társadalmi elismertségének megőrzésére és annak emelésére is. A keszthelyi nyári tréning is ehhez járult hozzá, melyet várhatóan jövőre is megrendeznek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6233-a-balatoni-muzeumban-tartotta-nyari-treningjet-a-pulszky-tarsasag?fbclid=IwAR3VpkY7wlqWmXT0Sp7fxzR-iGtInDd5tjmFcXWCV67BnPyPAYQxbFK6SNs