A Festetics-kastélyban koncertezett Érdi Tamás

2019. október 11. (péntek)

A Helikon Kastélymúzeum őszi koncert sorozatának egyik fellépője a Liszt Ferenc-díjas zongoraművész,Érdi Tamás koncertje volt a tükörteremben. A koncerttel egy időben mutatták be Érdi Szabó Márta:Akinek a madarak is Chopint énekelnek című, fia életéről szóló könyvét.
Érdi Tamás hangversenyére megtelt a Festetics-kastély tükörterme. A tehetséges zongoraművész nem először örvendeztette meg játékával a komolyzene kedvelőit. A páratlanul zongorázó művész nem először jött Keszthelyre játszani. 1994-ben a Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági zenekarával és Vásáry Tamás vezényletével játszotta el Mozart A-Dur zongoraversenyét. Azóta a világ számos pontján adott koncertet és szívügye a komolyzene népszerűsítése. Ezért is indított útjára egy nyári program sorozatot.

„Az volt a célja,hogy minél több emberrel szerettessük meg a klasszikus zenét és már sokszor leszólítottak,hogy mikor van a Klassz a pARTon mert,hogy úgy tervezik a szabadságukat kivenni,úgyhogy azt hiszem tényleg beváltotta a hozzá fűzött reményeket és nagyon sok visszajelzést kaptunk és kapunk,hogy mikor lesz a következő.’-mondta a művész.

A művész játéka mellett megismerhette a közönség a róla íródott könyvet is amit a szeretet tollával édesanyja írt. z Akinek a madarak is Chopint énekelnek című kötet a koraszülött kisfiú küzdelmeiről szól. Arról,hogy milyen akadályokat kellett leküzdeni a családnak a várakozások,remények, örömök és sírás mellett míg fiúkból ép világlátású embert neveltek.

„Úgy éreztem,hogy Tamás történetét meg kell írni,mert példa értékűazoknak is akik hasonló sorsra jutottak és hasonló problémával küzdenek és a sorsa meg az élete olyan különleges. Ezzel a pici súllyal született született csecsemőből híres zongoraművész lett.”-mondta el Érdi Szabó Márta szerző.

A művész min életével mind játékával lenyűgözte a keszthelyi közönséget. Érdi Tamás az őszi hangversenyre orosz darabokat hozott a Festetics kastélyba. Felcsendültek Csajkovszkíj,Muszorgszkij művei, amivel decemberben a Budapesten a Festetics palotában lép fel.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6480-a-festetics-kastelyban-koncertezett-erdi-tamas?fbclid=IwAR3eI0YheFQBjmDPYZzH-lYhr342DkkdieFmgTiK_UZNMJHzbhPyxx4E8Yw