A georgiai Batumi lett Keszthely új testvérvárosa

2023. október 2. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Testvérvárosi megállapodást kötött Keszthely Batumival. Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján. A városvezetők elsősorban az idegenforgalom és a kultúra területén szeretnének együttműködni. Georgia szeretne az EU tagja lenni, ezért is aktív az érdeklődés hazánk iránt.

Manninger Jenő és Archil Chikovani polgármesterek látták el kézjegyükkel a testvérvárosi és együttműködési megállapodásokat. A jelen kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium ajánlásával és segítségével, mindössze két hét alatt sikerült ilyen passzussal szentesíteni. Georgia magyarországi nagykövete hathatós közreműködéssel támogatta a feleket.

Sok hasonlóság van a két város között. A turizmus Batuminak is nagyon fontos – mondta a város polgármestere, Archil Chikovani. Georgia második legnagyobb városában évente négymillió vendéget fogadnak, ezt 2025-re szeretnék hatmillióra feltornászni. A Fekete-tenger Las Vegasaként is aposztrofálják a 155 ezer lakosú települést. Az idegenforgalom mellett kikötője miatt jelentős gazdasági és kereskedelmi csomópont is Batumi. A rohamléptekkel fejlődő város felsőoktatási központ is.

Védjük a kulturális örökségünket, köztük a római és középkori épületeinket. Ebben is hasonlóak vagyunk Magyarországhoz. A polgármester hozzátette: ahogy Magyarországnak, nekik is van nemzeti táncuk, énekük, ami nagyon népszerű.

A küldöttségnek bemutatták Keszthelyt. Felkeresték a Festetics Imre Bioinnovációs Központot, a Hévízi Tófürdőt, a Hévíz-Balaton Airportot és a Festetics-kastélyt is. Utóbbi helyen tárlatvezetés keretében ismerték meg hazánk egyik leglátogatottabb kastélyát. A kulturális és turisztikai együttműködés mellett diákcsere programon is dolgoznak a testvérvárosok.

Manninger Jenő polgármester: „Mi reménykedünk üzleti kapcsolatokban is, ez még kezdeti stádiumban van nyilván, ez nem alakítható ki két hét alatt, de nagyon reméljük. Van önálló repülőterük, mint ahogy nekünk is lesz, ez is lehetőség. Nagyon sok befektetőjük van. Szeretnénk valami közös üzleti eredményt is megvalósítani a következő években.”  

Batumival együtt Keszthelynek hat testvértelepülése van már. A hollandiai Hof van Twente, a németországi Boppard, a törökországi Alanya, Székelyudvarhely, és a lengyelországi Strary Sącz városokkal született eddig megállapodása Keszthelynek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek