A háborítatlan szülésért

2014. november 15. (szombat)

Alternatív szülőszobát avattak a Keszthelyi Kórházban, azzal a kimondott céllal, hogy a szülés háborítatlan legyen. Dr. Kvarda Attila főigazgató köszöntőjében elmondta: a fejlesztés óriási előrelépést jelent az intézmény életében, a több mint kétmillió forintos beruházást önkormányzatok, cégek egyaránt támogatták, de kaptak adományokat magánszemélyektől is.

Hozzátette: az alternatív szülőszoba újszerű ellátási formát jelent, aminek a csírái eddig is fellelhetőek voltak az osztályon, ám a fejlesztéssel a teljes vertikumot tudják biztosítani a jövőben. Elmondta azt is, fontos ez azért is, mert a szülészet és nőgyógyászat tekintetében a Keszthelyi Kórház ellátási területe jócskán megnövekedett, Veszprém és Somogy megyében egyaránt vannak területeik.

Az alternatív szülőszobáról és az ottani lehetőségekről dr. Novák Péter osztályvezető főorvos adott tájékoztatást, hangsúlyozva: a 21. század nagy problémája a korfa torz alakulása, elöregedik ugyanis a társadalom. Jóval kevesebb a szülés, mint régen, ezért fokozott az igény arra, hogy a szülések teljes rendben történjenek, az anyák és gyermekek semmilyen módon ne „károsodjanak”. Ez szakmai felkészültséget jelent mind az orvosok, mind az osztályon dolgozók részéről. Ezt a keszthelyi régióban tudják biztosítani. Ugyanakkor a tárgyi feltételekre is szükség van, például az alternatív szülőszobára. Minderre azért, hogy a szülés háborítatlanul történjen, a vajúdási időszakot megkönnyítsék, a fájdalmat csökkentsék az anyák számára. Az új szülőszoba – melynek működtetéséhez szemléletváltásra is szükség van – vizuális látvánnyal, zenével segíti, teszi elviselhetőbbé a vajúdást, ugyanakkor a különböző eszközök is (labdák, bordásfal, stb.) is segíti a szülést. Dr. Novák Péter köszönetet mondott a fejlesztésért.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)