A keszthelyi zsidóság történetével ismerkedtek

2019. október 24. (csütörtök)

A Balatoni Múzeum Őszi Fesztivál programsorozatának egyik része volt október 20-n az városi séta,melyen Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításhoz kapcsolódóan, Keszthely zsidó emlékeit, a helyi zsidósághoz köthető épített örökséget fedezték fel nagy érdeklődés mellett.
Rejtő Gábor a Keszthelyi Izraelita Hitközség elnöke mutatta be a nagyszámú érdeklődőknek az ország egyik legrégebbi zsidó hitközségének gyülekezés házát. A jelenlévők megtudhatták,hogy zsinagóga nagy része a beépített orgonával együtt 1898-ban elpusztult, így szinte az alapoktól építették újra a közösség tagjai. 1991-ben és ’93-ban is nagyobb renoválást hajtottak végre az épületen. 1997-re készültek el a díszítőfestésekkel és a külső megújításokkal.

„A vészkorszak után ez a zsinagóga üres volt. Mert az ingatlanokból a zsidó tulajdonokból az ingókat ide hozták. S amikor elvitték a zsidókat innen Keszthelyről, akkor hordták szét az ingóságokat. S amikor a szüleink hazajöttek tulajdonképpen nem volt semmijük.”- mondta Rejtő Gábor.

A múlt ápolása, a történelem letagadhatatlan évei ma is nagyon fontosak a keszthelyi zsidó közösség tagjainak. A túra látogatói a Goldmark házban és zsinagógában felállított gettók történetét is megismerhették ahová 1944.május 26-n kellett vonulniuk a zsidóknak. Ahonnan először Zalaegerszegre majd Auswitzba kerültek. Emléküket táblák őrzik a zsinagóga falain. A visszatértek hozzátartozói állíttatták szeretteik emlékére. A program több résztvevője ma is kutatja a múltat.

„Érdekelt,hogy apám,nagyapám,felmenőim története.Holokausztosok voltak. Megjárták Auswitzot és más ilyen lágereket,táborokat. Apám szokott mesélni. Az az igazság már nem igen emlékszem rá. De sokat mesélt nekünk gyerekeknek,hogy mit csinált,merre járt,munkaszolgálatos volt.”-mondta el az egyik résztvevő, Rein Béla.

A keszthelyi zsidóság története nem véletlenül került a Múzeumi Őszi Fesztiváljának programjaiba.

„Tavasszal találták Keszthelyen a zsidó tulajdonban lévő gyűjteményt és úgy gondoltuk,hogy ez a program sorozat részben erről kell,hogy szóljon. Még mélyebben ássunk el a témában. Volt egy numizmatikai előadás,most az épített örökséget tekintjük meg. S lesz még…a restaurálás titkaiba is bepillantunk,hogy hogyan is dolgozik egy éremrestaurátor. Azért tűztük ki ezt célul,hogy az emberek ezt a kicsit rejtett közösség múltjába még jobban be tudjanak tekinteni.”- adott tájékoztatást Németh Péeter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgató helyettese.

A belvárosban található zsinagóga és a bibliakert nagy érdeklődésre tartott számot. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának eddigi leglátogatottabb keszthelyi programja volt.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6512-a-keszthelyi-zsidosag-tortenetevel-ismerkedtek?fbclid=IwAR2l5ZKeEDUFTWPTz2-viCe8t2-NLAUjQ4LfkXz5IE3tILbuRGEQbJfETuo