A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2023. február 28. (kedd)

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek Keszthelyen. A Várkertben emléktáblát állítottak azoknak a zalai családoknak, akiket az ÁVH elhurcolt a Hortobágyra. Az ünnepi szónok, Csótár András saját családjának történetén keresztül elevenítette fel a borzalmakat. Világszerte 100 millió főre becsülik a kommunizmus áldozatait.

1947. február 25-én a szovjet hatóságok letartóztatták a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát, a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. Az Országgyűlés 2000-ben hozott határozatot arról, hogy ez a nap a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja.

„Döbbenetes, de még mindig akadnak megtévesztett emberek, akik hangoztatják, hogy az alapok jók voltak, Kádár János jót akart. Azonban mi tudjuk, hogy a kommunista ideológia alapjaiban téves és gonosz. A kommunizmus nem csak puszta elmélet, hanem cselekvésre buzdító akcióprogram is volt. Nem csak hirdette az évezredes emberi együttélési szabályokon alapuló világ megszűnését, hanem szükségesnek is tartotta annak felszámolását.” – mondta Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

A kommunizmus ellenségeinek titulált állampolgárokat nem csak a Gulagra hurcolták el. A szovjet kényszermunkatáborok mintájára a Hortobágyra is sokakat kitelepítettek az 1950-es években. Itt fegyveres őrizet mellett, embertelen körülmények között kellett dolgozniuk az állami gazdaságokban. Zala megyéből is sokakat elhurcoltak, akik az 1953-as amnesztiát követően sem térhettek vissza otthonaikba.

„Sok magyar ember és család személyes áldozatával és önfeláldozásával építette fel mai függetlenségünket és szabadságunkat. A 20. századi magyar történelem azon 40 éve, amit a kommunista diktatúrában töltöttünk, súlyosan rányomta bélyegét az életünkre. Szinte minden családban van olyan történet, amit hosszú ideig vagy talán máig senkinek nem meséltek el, rettegve a megtorlástól. Hazánkból is több százezer embert végeztek ki vagy vittek kényszermunkatáborba a kommunisták.” – tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A Várkertben most már emléktáblával is tiszteleg a város mindazok előtt, akiket elhurcoltak a hortobágyi kényszermunkatáborokba. Az áldozatok előtt fejet hajtottak Keszthely elöljárói, a Nemzeti Kör tagjai és a város lakosai is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10095-a-kommunizmus-aldozataira-emlekeztek

Képek