A lóversenyzés és a divat világa elevenedett meg a majorban

2024. július 9. (kedd)
KesztHelyi identitás

Lóversenyzés és a divat világa címmel szerveztek programot hétvégén a Fenékpusztai Majorságban. Az érdeklődők rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt, de megelevenedett a múlt század világa is. Az esemény apropóját a hétvégi Magyar Derby és Divatfesztivál adta.

Számos érdekességet megtudhattak a látogatók a rendhagyó tárlatvezetésen. A fenékpusztai major kiállításaiban a lótenyésztés és a lóversenyzés világába leshettek be az érdeklődők. Lapozgathatták a méneskönyvet, amelyben a Festeticsek lovairól tájékozódhattak. Egy angol telivér csontvázát is szemügyre vehették, de a digitális technikának köszönhetően az állat szervezetének működését is megismerhették. A program nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében.

„Én német-olasz tanár vagyok, pedagógusként igazából végignézhettem ezt a tárlatvezetést, egy nagyon szép tárlatvezetésben volt részünk. Ez az élmény a meleg ellenére – a strandolást szeretem, de egy ilyen élményért föladtam. Úgyhogy nagyon-nagyon tetszett ez a délután így a meleg ellenére, mert azért az idegenvezetés közben nem volt olyan meleg.” – mondta egy résztvevő, Fülöp Nóra Éva.

A piknik udvaron a Gavallérok és Dámák a múlt évezredből elnevezésű csoport mutatkozott be. A hölgyek egy díszes májusfa körül mutattak be koreográfiákat, elkápráztatva ezzel a közönséget. Az érdeklődőket meg is invitálták, hogy közösen kipróbálják a táncot. A csapat nagyjából egy hónapja alakult Stolze Ágnes és Darida Ildikó vezetésével. A tagok célja, hogy felelevenítsék az elmúlt korok hangulatát, ruháit, játékait.

„Körülbelül 12 fővel vagyunk most jelen a fenékpusztai majorságban. Gyakorlatilag ami a lényeg, hogy mi vissza szeretnénk hozni a régi időknek a hangulatát, a feelingjét. Ezt mi úgy szoktuk megtenni, hogy vagy táncolunk – van egy gyönyörű szép májusfánk, és azzal táncolunk korhű zenékre, illetve piknikelni szoktunk a Balaton-parton, és korhű játékokkal szoktunk játszani.” – tájékoztatott Darida Ildikó, a Gavallérok és Dámák a múlt évezredből alapítója.

A fenékpusztai major a 19. században a magyar lótenyésztés és lovassport egyik fellegvára volt. Az épületegyüttes felújítása után ezt a miliőt szerették volna feleleveníteni, és ezt célozzák meg a különböző programok is. A vasárnapi rendezvény apropóját egy rangos hazai esemény adta.

„Július 7-én tartottuk meg itt a Fenékpusztai Majorságban a Lóversenyzés és a divat világát. Ennek az apropója nem más, mint a Kincsem Parkban megrendezésre kerülő Derby és Divatfesztivál, ami az országban az egyik legrangosabb galoppverseny, ahova rengeteg telivér érkezik, és rengetegen érkeznek európai versenyhelyszínekről is.” – emelte ki Tóbiás Gábor, a Fenékpusztai Majorság létesítményvezetője.

A major látogatói maguk is visszarepülhettek a múlt századba, hiszen korabeli ruhákba bújhattak. Ez a programpont is nagyon népszerű volt, főként a kislányok körében aratott sikert.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek