A motorosoknak és az autósoknak is körültekintőbbnek kell lenniük!

2023. június 21. (szerda)

Sok a motoros az utakon. Az elmúlt hetekben országszerte többen szenvedtek balesetet, volt, ami tragédiával is végződött. A rendőrség nem csak a kétkerekű járművel közlekedők, hanem az autósok figyelmét is felhívja, hogy legyenek körültekintőbbek.

A jó idő a motorosoknak is kedvez. Minden nap lehet találkozni velük az utakon. A baráti társaságok közös programokat is szerveznek, együtt kirándulnak. Ez a társaság Gyenesdiáson találkozik, minden hétvégén választanak egy úti célt, ahova a vasparipákkal jutnak el.

„Ez a motorozás ez most már énnekem az életem részévé vált. Gyerekkortól kezdve motorozok és most rátaláltam erre a gyenesdiási csapatra, akik ugyanolyan típusú motorokkal motoroznak mint én. És általában hétvégeken, amikor van szabadidőnk, akkor elmegyünk, túrázgatunk általában Magyarországon, de gyakran elmegyünk még külföldre is motorozni. A jó társaság, az esti sörözgetések és a vidám hangulat a lényeg.” – osztotta meg Polgár János.

A motoros életérzést sokan szeretik átélni, azonban nem veszélytelen két keréken száguldani. A legtöbb sofőr tisztában van azzal, hogy a szabályoknak megfelelően közlekedjen, azonban akadnak olyanok, akik nem veszik figyelembe a KRESZ előírásait. A felelőtlenség több esetben vezet akár súlyos balesethez is. A járművek vezetőit nem védi karosszéria, ezért nagyobb az esélye a maradandó sérülésnek, rosszabb esetben a tragédiának. Fontos a megfelelő védőfelszerelés használata, mint a bukósisak, illetve a hosszú, lehetőség szerint motoros ruházat. A rendőrség azonban nemcsak az ő figyelmüket hívja fel az esetleges veszélyre, hanem az autósokét is. Arra figyelmeztetnek, hogy balra kanyarodáskor fordul elő a legtöbb ütközés, ezért sűrűbben kell nézni a visszapillantó tükörbe. A motorosok gyorsabban tudnak haladni, így bármikor egy gépjármű mellé érkezhetnek.

„Hogyha kereszteződés közelébe érkezünk, illetve, hogyha gépjárműsort vagy gépjárművet előznek, körültekintőek legyenek, mert a gépjárműsorból is balra kanyarodó jármű bármikor lehetséges, ami a motorosok elé fog kanyarodni és ebből baleset fog bekövetkezni. Illetve a kereszteződéseknél is nagy óvatossággal és körültekintően vezessenek.” – figyelmeztetett Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén ritkábban fordulnak elő motoros balesetek. Az egyenruhások szerint ez köszönhető annak is, hogy szabálykövetőbbek a vasparipások, figyelnek egymásra és a közlekedés többi résztvevőjére is. A rendőrök azt kérik az autósoktól, hogy legyenek türelmesebbek és körültekintőbbek, a motorosoktól pedig, hogy óvatosabban közlekedjenek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10465-a-motorosoknak-es-az-autosoknak-is-korultekintobbnek-kell-lenniuk

Képek