A négy elemmel ismerkedtek

2019. október 3. (csütörtök)

Minden napra jut program a Gyermekkönyvtárban Keszthelyen az Országos Könyvtári Napok keretében. Kreatív foglalkozáson vehettek részt a kicsik az első napon. Megismerkedhettek a négy fő elemmel,annak hatásaival és jelentésével is.
Magyar Szilvia a Gyermekkönyvtár vezetője. Harmadik osztályosoknak tartott ismeretterjesztő, játékos foglakozást. Az Országos Könyvtári Napok keretében fontos dolgokra hívta fel a figyelmet egy rendhagyó irodalom órán .Minden évben meg van a fő téma,hogy mihez kapcsolódik program. Az idén a Földünk védelmére helyezve a hangsúlyt,a Tegyünk a földért címet kapta a rendezvény.Az első foglalkozás a kézműves foglalkozás volt.

„De nem csak kézműveskednek a gyerekek,hanem megismerkednek a négy elemmel és a születésüknek megfelelően készíthetik el a saját sárkányukat. Akár a tűz,a víz,a levegő vagy a föld sárkányát. Író-olvasó találkozók is lesznek,hiszen a programban benn van, hogy kapcsold ki a TV-t,olvass minél többet!-adott tájékoztatást Magyar Szilvia.

A négy őselem megismerése mellett az azonos elemű jegyek horoszkópban való elhelyezkedéséről, jelentéséről is sokat megtudhattak a gyerekek. A kis iskolások többsége tudta is milyen jegyben született,de az ahhoz tartozó jelképeket, jelentéseket nem ismerték. Az órán azt is megtanulhatták.

„Megtudtam,hogy az eleme a mérlegnek a levegő,és most egy elemi sárkányt készítünk és ilyen kék mint a levegő.”-mondta Jádi Csanád.

A különböző színű sárkányok gyorsan készültek az asztaloknál. Mindenki ügyeskedett. Egy technika teremmé alakult át a Gyermekkönyvtár olvasó terme. A közös munkának,beszélgetésnek nem csak az elkészült ceruzatartó volt az eredménye. Miközben papírból vágták a sárkányokat rajzolta ,ragasztottak a környezetünk védelméről egymás között is beszélgettek a gyerekek.

„Nem használunk olyan sok-mondjuk – műanyag zacskót,meg mondjuk nem tüzelünk kertben és nem szennyezzük a környezetet nem szemetelünk.”- mondta Berkes Petra.

A könyvtári napokon író-olvasó találkozókra is várják a gyerekeket és ami elmaradhatatlan a mesevár mindenkit olvasásra vár.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Teléevízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6456-a-negy-elemmel-ismerkedtek?fbclid=IwAR0twZ0IUGIBjOEnMfrv6q38rrjlwhAjyspA8l07P9-1v9h3gHq1pAgroBw