A népviseletet ünnepelték

2024. április 23. (kedd)
KesztHelyi identitás

A népviselet napját ünnepelték a Csány-Szendrey iskolában. Az intézményben a diákok és a tanárok is viseletbe öltöztek, a ruhák mellett népdalokkal és néptánccal is tisztelegtek a magyar folklór előtt. Az iskolában már hagyományos programon az idén a somogyi viselet volt a középpontban.

A Csány-Szendrey iskola diákjai közül többen rendszeresen néptáncolnak vagy énekelnek. Az intézményben fontosnak tartják, hogy a magyar népi kultúrát továbbörökítsék a következő generációnak. Sok gyereknek van saját népviselete, ezeket öltötték fel hétfőn.

„Mi énekeltünk és táncoltunk, és szerintem nagyon jó volt. Remélem, hogy jövőre is lesznek ilyenek.” – mondta a Csány-Szendrey Általános Iskola és AMI egyik tanulója, Tányéros Anni.

2015-ben indult útjára az a kezdeményezés, hogy legyen a népviseletnek is egy napja. Azóta április 24-én egyre többen veszik elő a szekrényből a féltve őrzött ruhákat. A Csány-Szendrey-ben már nem először szerveznek programot, ahol az alsó és felső tagozatos diákok is részt vesznek, hiszen mindannyiuknak fontos a hagyományőrzés.

„Azért, mert ezekkel tudom jól kifejezni magam.” – tette hozzá az iskola másik diákja, Darabos Darinka.

A népviselet napja alkalmából megtelt az iskola aulája. A gyerekek nem csak énekeltek társaiknak, hanem közösen meg is tanultak egy somogyi népdalt. Az intézményben azt vallják, fontos őrizni a hagyományokat, hiszen múlt nélkül nincs jövőnk. Nem csak a pedagógusok, hanem a felső tagozatosok is példát mutatnak a fiatalabb generációnak.

„A fiataloknak átadjuk a kultúrát, meg itt az iskolában ünnepeljük, fenntartsuk.” – mondta el az intézmény tanulója, Dósa Flóra.

A programot az idén is a Tányéros házaspár szervezte, akik több városi rendezvényen is szívesen fellépnek. Molnárné Riskó Erzsébet népviseletes babáit hozta el a gyerekeknek, ezekből nyílt egy minitárlat. Hazánkban nagyon népszerűek a néptáncmozgalmak és a pávakörök, a népviseletek azonban kezdenek eltűnni.

„Hármas célunk van. Egyik, hogy a gyerekek, akik nem ismerik a viseletet, ezen a rendezvényen láthatnak ezer viseletet. A másik, hogy akinek van viselete, vagy otthon cselekvő módon hozzájárult azzal, hogy megkérdezte a papát, a mamát, beszélgessenek a papával, a mamával, a szülőkkel, a keresztszülőkkel, a szomszédokkal. Szereztek valamilyen viseletet, ők ma büszkén hordhatták a viseletüket. A harmadik pedig az, hogy előbb-utóbb talán alkotók is lesznek ebben a témában.” – tájékoztatott Tányéros József, a Csány-Szendrey Általános Iskola és AMI pedagógusa.

A népvislelet napi program közös tánctanulással zárult az iskolában. A diákokhoz vendégségbe érkezett a buzsáki asszonykórus is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek