A Pozsonyi csatára emlékeztek a IV. Béla parkban

2020. július 8. (szerda)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportja szervezésében emlékeztek július 4-n a város déli részén található IV.Béla parkban Árpád fejedelemre és a Pozsonyi csatára. A magyar történelem egyik jelentős eseményét idézték fel az ünnepségen, melyen jelen volt Nagy Bálint Keszthely polgármestere is.

A magyar Himnuszt követően őseinket dicsőítő versek hangzottak el a Pozsonyi csata emléknapján . A magyarok első honvédő ütközetét, amikor a magyarok a hódítások után saját belterületüket védték, a 907-ben zajlott csatát ,annak előzményeit és célját Krupla Zoltán a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja idézte fel.

„A magyarság mikor másodszor bejött,birtokába vette a Kárpát-medencét és utána megkezdték az egész közigazgatást,az állam berendezkedést felépíteni és ezt nem nézte jó szemmel a nyugat. Elsősorban a német,germán,frank társaság ill. ezen tartományoknak vezetői. Akik arra törekedtek- egyik az,hogy maga a vallásunk eltérő volt amikor bejöttünk -mint a római,s ezt próbálták kicsit álságosan hittérítés gyanánt illetve azért a területet is vissza akarták foglalni,mint ahogy mondták Nagy Károly is foglalkozott ezzel.”- mondta el Krupla Zoltán.

Krupla Zoltán a visszaemlékező beszédében kiemelte, hogy 907-ben a területfoglaló szándékot felismerve Árpád fejedelemnek elég idő állt rendelkezésére mozgósítani a haderőt és felvonulni Pozsony alá,ahol megütköztek és fényes diadalt arattak a túlerőben lévő német csapatok felett. A pozsonyi csatát követően 120 évig nem lépett nyugati támadó magyar földre. A magyarság megszilárdította a Kárpát-medencében a hatalmát. Árpádra, védelmező hősre és a július 4-7 közé tehet honmegtartó ütközetre évek óta megemlékeznek Keszthelyen.

„A mai világban azt gondolom különösen fontos az,hogy ahhoz,hogy jövőt tudjunk tervezni,akár egy közösség jövőjét,akár egy család jövőjét,akár egy ország,egy nemzet jövőjét, nagyon fontos az,hogy mindig tudjuk azt,hogy honnan jöttünk,s így tudjuk azt,hogy hova tartunk. Így tudunk igazából célokat kitűzni,s én azt gondolom,hogy azoknál az eseményeknél amelyek az elődeink életét formálták és gyakorlatilag aminek köszönhetően ma itt vagyunk ebben az országban, ebben a hazában,minden olyan esemény nagyon fontos, ami akár jó az ország szempontjából,akár –mondjuk- rossz volt,de meg kell ezekről emlékezni. Le kell vonni a tanulságot és a tapasztalatot.”-fejtette ki véleményét Nagy Bálint polgármester.

A rendezvényén végén fellobbantak a megemlékezés lángjai annál az emlékfánál,amelyet 2007-ben ültettek a Pozsonyi csata emlékére.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7217-a-pozsonyi-csatara-emlekeztek-a-iv-bela-parkban