A roma kultúrával ismerkedhetnek meg az érdeklődők Keszthelyen

2019. november 9. (szombat)

A szemléletformálás a célja a leendőbeli Cziffra Központ Keszthelyre érkezett vándorkiállításának. A Szín(en)ergiák című tárlaton roma származású képzőművészek alkotásai láthatók, mely a Cziffra roadshow őszi sorozatának állandó eleme. A Balaton Színházban található összeállításon korábban még ki nem állított képeket is megtekinthetnek az érdeklődők, a keszthelyi jelenleg a roadshow eddigi legnagyobb tárlata.
József Attila verse is felcsendült a megnyitón. Káli-Horváth Kálmán a költőről festette meg portréját, ezért választotta az ő költeményét. A vándorkiállításon látható festményeket egytől egyig roma származású, köztük Kossuth-díjas képzőművészek készítették. A tárlat célja a szemléletformálás.

„A magyarországi cigány képzőművészetről ugye a szocializmus ideje alatt kialakítottak egy mesterséges kultúrpolitikai képet. És a mai napig az a meghatározó. Ez pedig a naiv úgymond bélyeg vagy stigma, hogyha már Szent Ferencre utalok, akiről van egy alkotás itt kiállítva, és ezt a fajta pecsétet szeretnénk letörölni.”

A Cziffra Központ már épül, a nyitási időpontja azonban egyelőre még nem ismert, mondta el Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár. A leendőbeli budapesti létesítmény Európában is egyedülálló roma kulturális összművészeti intézmény lesz, melynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kultúra által a roma és nem roma embereket.

„Teremtenénk egy olyan jó közösségi helyet, ahol tényleg egymás mellé ülnek, egy jó előadást meghallgatnak, egy galériát megnéznek, közösen beszélgetnek egy kép felett és az együttélést ez segíti.”

Az Úton van a Cziffra Roadshow egy 13 állomásos vándorkiállítás, melyet a nyár folyamán a legnagyobb hazai fesztiválokon mutattak be. A keszthelyi helyszínhez két érzékenyítő előadás is kapcsolódik a Vajdás és Ranolderes diákok számára. Balázs János, a Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke elmondta, mindenhol pozitív volt a fogadtatása a tárlatnak.

„Közelebb tudunk hozni világnézeteket, közelebb tudunk hozni sztereotípiákat és amíg nem épül meg a Cziffra Központ , ott ugye jelen pillanatban falakat építenek, addig mi szeretnénk a Tanácsadó Testülettel és mindenkivel, aki ugye mögötte áll a központnak falakat bontani az emberek előtt, hogy mire megnyílik ez a központ mindenki úgy lépjen be majd a Cziffra Központba, mintha az a sajátja lenne.”

A szervezők a kiállítást további kulturális programokkal színesítik. A keszthelyi megnyitón Sárközy Lajos és zenekara adott koncertet. A tárlat november 20-ig lesz látható a Simándy teremben.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6562-a-roma-kulturaval-ismerkedhetnek-meg-az-erdeklodok-keszthelyen?fbclid=IwAR2THHsYFzvymR8t5K7lSltz72VYM-C-FyPHkb_Tq6OzFyPEe0Mu_qlZh0I