A tudomány ünnepe a Georgikon Karon

2019. november 8. (péntek)

1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel Széchenyi István a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Ennek tiszteletére 2003 óta minden évben, ezen az évfordulón kezdődik országszerte a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozata. Idén a hét elején a nyitóünnepséget a veszprémi Pannon Egyetemen tartották. Keszthelyen szerdán emlékeztek meg a jeles alkalomról.
A Georgikon Karon a Magyar Tudomány Ünnepét Polgár J. Péter dékán nyitotta meg. Úgy fogalmazott: “ezen a napon tulajdonképpen a napi munkánkat ünnepeljük”. A Magyar Tudomány Ünnepén köszöntőkkel, díjátadásokkal, előadásokkal tisztelegnek Széchenyi István előtt.

A tudományos utánpótlás-nevelésben végzett érdemi munkája elismeréseként Bódis Judit egyetemi docens immár harmadik alkalommal vehette át a Duduk Vendel-díjat. A tavalyi év szakmai konferenciáin jelentős sikereket értek el témavezetett diákjai. „Akik itt dolgozunk, általában nem azért maradunk itt, vagy nem azért dolgozunk itt, mert anyagi javakban mérjük a boldogságot és a megelégedettséget. Néha nem árt azért a világot is rányitni arra, hogy más értékek is vannak, más köré is felépíthetjük az életünket. A mai világban különösen fontos, amikor annyi információ esik rá mindenkire, hogy el tudja különíteni – ahogyan szokták mondani ugye – a magot a pelyvától” – mondta el a díjazott.

Az év fiatal kutatója díjat tavaly is, idén is Molnár Andor tudományos segédmunkatárs kapta meg. Az állatorvos az a 36 évnél fiatalabb kutató, aki az elmúlt évben a legrangosabb tudományos tevékenységet végezte a Georgikonon. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából előadást is tartott az érdeklődők számára, “A bél baktériumainak csodálatos világa” címmel.

Az idei rendezvényt egy különleges jubileum helyezi fókuszba. „1819-ben Emerich von Festetics, azaz Festetics Imre, alapítónk öccse adta közre genetikai törvényszerűségekről írott tudományos munkáját, amiben Gregor Mendelt megelőzően már a genetika alap törvényszerűségére tett egyértelmű utalásokat, meghatározásokat. Nálunk a Georgikonon ez egy 200 éves évforduló” – mondta Polgár J. Péter, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja.

Az idei évben a Magyar Tudomány Ünnepének a mottója “az értékteremtő tudomány”. Az országos rendezvénysorozat minden évben lehetőséget teremt a tudomány kiváló műhelyeinek széles körű bemutatkozására. Az egy hónapon át tartó rendezvénysorozat teljes programja – rengeteg kutatóintézeti, országos és határon túli rendezvénnyel – megtalálható az interneten, a tudomanyunnep.hu weboldalon.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6558-a-tudomany-unnepe-a-georgikon-karon?fbclid=IwAR3exWOIJ9vfgM3ZLH39XmRUsLGsVSBK1Vy4OquTep8SqarzEH4PgPiI0xE