A gépesítés hőskorát idéző masinák

2009. július 20. (hétfő)

A magyar mezőgazdaság gépesítésének történelmi mérföldköveit megidéző rendezvény házigazdája volt szombaton a Georgikon Majormúzeum. Negyedszer rendezték meg a Majorbéli géptalálkozót.

A helyszín, az egykori Festetics uradalmi gazdasági központ nevezetes volt a korszerűségéről, aminek egyik jellemzője a gépesítés. Ezt jelenítették meg a nagy becsben őrzött gépek bemutatójával, amit Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke nyitott meg. Beszédében kiemelte: a múlt ismerete hitelesíti a reményt, hogy a magyar mezőgazdaságnak jövője is lesz.

A nyári rendezvények közt immár tradicionális eseményt a helyi élő hagyományőrzés jegyében ajánlotta a látogatók figyelmébe Pálinkás Róbert, alpolgármester.

– Nosztalgiázom – mondta a látogatók közt Frankó Károly, aki évtizedeken át tanította a mezőgazdasági géptant a helyi Nagyváthy János Mezőgazdasági Technikumban. – Ilyen G-35-ön tanultam a traktorvezetést. Sajnos, a georgikoni hagyomány ma tényleg csak emlék, nagyon visszaszorult az agrárszakképzés.

A középiskolás Morvai László Balatonvilágosról érkezett. Egy Dutra D4K traktor saját készítésű makettjét hozta.
– 1:1000-es méretarányban készült, rádió-távirányítással működik – mondta, a mezőgazdasági gépészmérnöknek készülő fiatalember.

A majormúzeumban, s szerte az országban magánkézben is szép számmal vannak féltve őrzött agrárműszaki emlékek, ahogy arról a géptalálkozó tanúskodott. A legősibb időt a két Fowler-féle gőzgép idézte, s ott volt a Hofherr márka ősének tekinthető 1920-as években gyártott nyersolaj üzemű traktorok egy működőképes képviselője is.

Dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője és dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatóhelyettese a kiállítóknak emléklap átadásával köszönte meg a részvételt.


további képekért kattintson a fotóra!

(Forrás, fotó: Zalai Hírlap, Horányi Árpád www.zalaihirlap.hu)