A kistérségi Közkincs Kerekasztal munkájáról

2009. február 18. (szerda)

A Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás az Oktatási Minisztérium KÖZKINCS pályázatán közművelődési kerekasztal működtetésére 540.000 Ft-ot nyert 2008-ban. A megvalósítási időszak 2009 májusig tart. A 17 kerekasztal ülés közül 11 már lezajlott, itt az ideje egy kisebb összefoglalásnak.

A Kerek-asztal változatos helyszíneken, változó résztvevőkkel kéthetente zajlik a kistérség településein, intézményeiben. A nyitó rendezvénynek Keszthely város és a Goldmark Művelődési Központ volt a házigazdája, de jártunk már a Keszthelyi Ipartestületnél, Zalaapátiban, Vonyarcvashegyen a Polgármesteri Hivatalban és a Művelődési Házban, a Georgikon Majormúzeumban, ahol egyszer a múzeum, egyszer pedig a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület (Zala), valamint a Baranta szövetség mutatkozott be. Házigazdánk volt a Balatoni Múzeum, a Pannon Egyetem, Balatongyörök és a Rákóczi Szövetségről is hallhattunk.

A 44 bejelentkezett tagon kívül számos érdeklődő van. Tagjaink között tudhatunk számos önkormányzatot, művelődési intézményt, kulturális, sport és turisztikai civil szervezetet és magánszemélyt is. Kerek-asztalunk mindig a házigazda bemutatkozásával kezdődik, majd a vendégek beszélnek röviden magukról. Ezt követően az aktuális rendezvények, pályázatok, konferenciák, meghívók kerülnek sorra, majd az éppen aktuális feladatra térünk rá. Ily módon készült el egy SWOT analízis a térségről, majd a lehetséges kitörési pontok megjelölése, kérdőívekre való válaszadások nyomán egy átfogó helyzetelemzés a térségről és egy 2009-es Kistérségi Rendezvénynaptár. Jó ütemben halad a Kistérségi Kulturális Kalendárium összeállítása. A témák megírására felkértük a szerzőket, és a fele már el is készült az írásoknak. Ismeretségek, partnerségek alakultak ki, barátságok szövődnek. Először még csak a meghívások jutnak el egymás rendezvényeire a többiekhez, majd elkezdődik az együttgondolkodás és közös cselekvés.

A kétheti találkozások közötti időszakban e-mail-en tartja a referens a kapcsolatot a tagokkal, híreket, információkat, pályázati lehetőségeket ajánlva, hírlevelet küldve. Az információk nemcsak a tagok részére elérhetők, de a nyilvánosság számára is hozzáférhetők a www.keszthelytarsulas.hu honlapon.

Folyamatban van egy közművelődési adatbázis, és egy pályázati terv elkészítése, partnerségek kialakítása, programcsomagok összeállítása, melyet a májusi összegzéskor az elért eredmények és a kistérségi közművelődési koncepció bemutatása tesz teljessé. Összeállításra került egy felhívás, amely a Nyugat-Balaton lakosait kéri fel közös gondolkodásra, javaslataik megosztására a térség polgáraival. Addig azonban még vendégeskedünk Gyenesdiáson, Zalaszántón, a Keszthelyi Méhész Egyesületnél, az Életfa óvodában, a Zöldmező utcai iskolában és a Festetics kastélyban is. A rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Információ: 30/505-1719 vagy a civilforum@keszthelytarsulas.hu

(Forrás: Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás)