Adlerek gurultak be a Fő térre

2022. augusztus 17. (szerda)

Adler autósok találkoztak Keszthelyen. A Fő téren több járgányt is megcsodálhattak az érdeklődők. A csaknem 100 éves járművek a saját lábukon gurultak be a belvárosba. A többségüket teljesen felújították a tulajdonosaik, eredeti alkatrészekkel állították helyre az autókat.

Az Adler a II. világháború előtt Németország egyik legismertebb autómárkája volt. Kezdetben évente néhány ezer darabot gyártottak, 1934-41 között azonban több mint 100 ezer Trumpf Junior gurult ki a gyárkapun. 1933-tól az Adler meghódította Magyarországot is. Ma is többen büszke tulajdonosai egy ilyen járgánynak, akik pénzt és energiát sem sajnálnak a felújítására.

„Az utóbbi időben nagyon felmentek az árak, a krómozás és az egyéb olyan elemek, amik ezeket a régi, veterán autókat fenntartották, feltámasztották. Én úgy gondolom, hogy ez egy 5-6 éves tervezet lesz, mire kész lesz az autó, pedig nincsen alapvetően rossz állapotban. A tetejét meg kell javítanunk, mert akkoriban egy bőrtetővel készült, az első lámpák más típusról, illetve az első és hátsó lökhárítók szintén más típusból vannak.” – mondta egy autótulajdonos, Pálházi Patrik.

Az Adlerek több filmben is feltűnnek. Elegáns kivitelüknek köszönhetően nagyon népszerűek, ma például esküvői autóként használják többen. A típusból nem sok van hazánkban, a tulajdonosok is főleg külföldről szerzik be a járgányokat. Az Adleresek jól ismerik egymást, de célul tűzték ki, hogy szervezett formában is többször találkozzanak, illetve járműveiket is megmutassák a nagyközönségnek.

„Ez a klub, ez egy baráti társaság. Tulajdonképpen 3-4 éve vagyunk együtt úgy, hogy mindig fejlődik a klub. Ezt a típust választottuk ki, ez elérhető volt, mert Németországban még mindig elég sok Adler fut úgy, hogy még található, és az alkatrész utánpótlást meg tudjuk oldani.” – tájékoztatott Hideg Árpád, a találkozó főszervezője.

A klubtagok minden évben máshol találkoznak. Az idén Keszthelyre esett a választás, de szeretnének további településekre is eljutni. Ehhez azonban az kell, hogy bővüljön a tagság, és legyenek támogatói is a klubnak. Bár az autók jó része működőképes, sokan mégis szívesebben szállítják azokat trélerrel, ez azonban jelentős összegbe kerül. A márka kedvelőinek célja, hogy az Adlerek funkcionális darabok legyenek, és a járművek szeretete tovább öröklődjön a következő generációnak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9470-adlerek-gurultak-be-a-fo-terre