Átadták a keszthelyi autóbusz-állomást

2015. április 30. (csütörtök)

Hosszas várakozás után szerdán átadták a megújult, korszerű tájékoztatási rendszerrel felszerelt keszthelyi autóbusz-állomást. A beruházás keretében öt buszöblöt, várótermet és jegyárusító helyet is kialakítottak. Az avatóünnepségen a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy néhány hónap múlva már a keszthelyi vasútállomás épülete is megszépült állapotban várja az utasokat.

A korszerű utastájékoztatás az egyik alappillére a megújult buszállomásnak. Digitális táblák jelzik a várakozóknak, hogy melyik busz hová és mikor indul. Az információ szolgáltatás össze lett hangolva a vasúti menetrenddel, így könnyebb lesz az átszállás.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az avatóünnepségen elmondta, hogy a jövőben további fejlesztéseknek köszönhetően csökkenő menetidők lesznek és minőségibb szolgáltatások várják a vonattal utazókat. „A MÁV is fejleszti vasútállomásait, nem csak autóbuszos fejlesztésekről beszélhetünk ebben a térségben, hiszen a MÁV-nak is van egy 25 állomásból álló fejlesztési programja, amelynek része a keszthelyi vasútállomás is. Így külsőségekben is teljes mértékben megszépül a környezet, az utasokat nagy szeretettel tudjuk fogadni akár a vasútállomás, akár az autóbusz-állomás területén. Összehangoltuk menetrendjeinket, természetesen minden újabb javaslatra nyitottak vagyunk, legyen az a buszos közlekedéssel, vagy a vasúti közlekedéssel kapcsolatos.” – mondta Dávid Ilona.

A buszállomás avatásán Vitézy Dávid, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa mintaprojektnek nevezte a keszthelyi buszállomást, hiszen olyan elemek kerültek beépítésre, melyek lehetővé teszik a versenyképes személyszállítást a keszthelyi régióban.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta, hogy Zala megyében kiemelten fontos a buszközlekedés, hiszen aprófalvas területe az országnak.

A projekt keretében nettó 96 millió forint értékben építettek be utastájékoztató eszközöket. A műholdas helyzetmeghatározáson alapuló GPS-rendszer az adott jármű pillanatnyi helyzete alapján vezérli az utastájékoztató rendszert. A zalakarosi kistérség, valamint Keszthely és Nagykanizsa helyközi autóbuszjáratai GPS-rendszerrel lettek felszerelve, melyekkel az indulás és érkezés pontos időpontja jelezhető a várókban elhelyezett dinamikus tájékoztatási felületeken. A fejlesztés 133 járatot érint.

Az állomás építése közben felmerült, hogy a hosszabb buszok kikanyarodása nehézségekbe ütközik.
Papp László, az ÉNYKK Zrt. vezérigazgatója kérédsünkre elmondta: „előfordulhat, hogy valamelyik gépkocsivezetőnk vagy más társaság gépkocsivezetőjének nehézséget okoz adott esetben ide a ki- és bejárás, az autóbusz-állomás adottságain nagyon nem volt lehetőségünk változtatni, de azt gondolom, hogy a puding próbája az evés, az elkövetkező egy-két hétben ki fog derülni, hogy valós problémáról van-e szó, vagy egy városi legendáról.”

Az öt autóbusz-indulóállomás hat méter szélességben fedett esőváróval került megépítésre, amely védelmet nyújt az utasoknak az időjárás viszontagságai ellen. A többfunkciós állomáson kerékpárkölcsönző, taxi-váróhely, továbbá padok és ivókút is szolgálja az utasok kényelmét.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)