Az aradi vértanúkra emlékeztek

2022. október 8. (szombat)
KesztHelyi identitás

Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja. Keszthely önkormányzata idén is a Szent Miklós temetőben hajtott fejet a hősök előtt. Az ünnepségen elhangzott, a tizenhármak a jelenben és a jövőben is példát állítanak a generációk elé. A ’48-as emlékműnél az Egry iskola diákjai adtak műsort.

Verses-zenés műsorral tisztelegtek az aradi vértanúk előtt az Egry iskola diákjai. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek állított emlékmű előtt tartották idén is a városi ünnepséget. Az aradi tizenhármak többségét, tisztekhez méltatlan módon ítélték kötél általi halálra a világosi fegyverletétel után. Az október 6-i kivégzés üzenete ma, 173 évvel az esemény után is aktuális.

„Az emlékezés a múltról szól. Történelmünk egyik fájó eseményét idézzük fel ma, rójuk le tiszteletünket az aradi vértanúk előtt. És a jelenről is szól. Mert bennünk tovább élnek azok az értékek és eszmék, amelyeket a magyar szabadságharcosok képviseltek. És az emlékezés szól a jövőről is, mert olyan célokat követtünk, melyek a magyar nemzet jövőjére irányulnak. A nemzet megerősödését és fejlődését szolgálják, melyekért ma is meg kell harcolni.” – emelte ki Tóth Éva, az Egry József Általános Iskola és AMI intézményvezetője.

A vértanúkat 1849. szeptember 26-án ítélték el. Négy tiszttel golyó végzett, a többieket felakasztották. A tizenhármak kultusza már a kivégzés után elkezdődött, ugyanis sokan zarándokoltak annak helyére. A kiegyezésig azonban fel sem merülhetett hivatalos emlékmű felállítása. Ma már a történelmi Magyarország számos településén őrzik a vértanúk emlékét. Keszthely polgármestere a hősök utolsó mondataival emlékezett.

„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok. Így parancsolja ezt hazám szolgálata. Dessewffy Arisztid. Igen, mártírok voltak, és úgy, ahogy általában a magyar történelemben a hősök és a mártírok örök emlékezetünkben élnek, ráadásul akik a történelmet vizsgálják és elmondják, azok pontosan tudják, hogy a haza nem csak erkölcsi piedesztálra emelheti őket, hanem a dicső korszakai történelmünknek is nekik köszönhetők.” – tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el az emlékműnél Manninger Jenő polgármester és a testület. Tisztelgett a hősök előtt a rendőrség és a katasztrófavédelem is. Keszthely általános és középiskolái nevében az intézményvezetők és a diákok koszorúztak. Fejet hajtottak a kulturális intézmények és a civil szervezetek képviselői is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9648-az-aradi-vertanukra-emlekeztek