Az ottHONTALANság otthona

2019. június 12. (szerda)

A hajléktalanság hétköznapi arcát, az otthontalan emberek otthonát mutatja be Halász Gábor fotóriportja. A Kaposvári Egyetem hallgatója a keszthelyi Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvánnyal együttműködve készített fényképeket az ellátottakról, és közben megismerte az embert és a mögötte rejlő történetet is.
A Keszthelyen élő fiatalember azt a feladatot kapta a Kaposvári Egyetemen, hogy valamilyen társadalmi problémára próbáljon reflektálni. Halász Gábort már korábban is foglalkoztatta a fedél nélkül lévő emberek sorsa, így Komoróczi Lajos segítségét kérte a feladat megoldására. A Szent Erzsébet Alapítvány ellátottjai kezdetben vonakodtak a fényképezőgép elé állni, de később nagyon sokat jelentett számukra ez a lehetőség.

„Nem lenézett, hanem emberszámba vett, tehát mikor kint dolgozom az utcán, akkor szinte elmennek mellettem, ő meg egy az egyben, mint egy havert, úgy kezelt.” – mondta Horváth Ferenc, a fotósorozat egyik alanya.

A fotózás decemberben zajlott, abban az időszakban, amikor az ellátottak többsége igénybe veszi a nappali melegedőt. A munka első fázisában a fényképész még csak ismerkedett az alanyokkal. Fontos volt ez annak érdekében, hogy a nehéz sorsú emberek elhiggyék ez a feladat róluk szól, az alkotó őszinte kíváncsisággal és barátsággal fordul feléjük.

„Elmondtam, hogy én nem őket megszégyeníteni akarom ezzel, hanem pont, hogy őket szeretném bemutatni és ők érdekelnek engem. Akkor azért úgy szép lassan elkezdtek megnyílni. Nagy érdekesség volt számomra, hogy sokaknak ez egy jó érzés volt, tehát kimondottan élvezték, hogy ők most szerepelhetnek, pózolhatnak.” – tájékoztatott Halász Gábor, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatója.

A kiállítást Tál Zoltán nyitotta meg. A plébános általános iskolás kora óta ismeri az alkotót, akit felelősségteljes, tudatos és keresztény emberként jellemzett. Elhangzott, a kiállítás művészeti értéke mellett jelentős tanulságot is hordoz: azt, hogy mai rohanó világunkban figyeljünk oda azokra, akik nehéz körülmények között élik a mindennapjaikat.

„Arcukat, szemüket megörökítette, és ahogy maga írta, Gábor az egyik kép fölé: „Nézz a szemébe, és megtudod, milyen az ember”. Valóban megörökítette a tekintetüket, az otthonukat, amely nem más, mint a Bakacs utcai Szent Erzsébet intézménynek a falai között lévő ellátó intézmény. Így láthatjuk, hogy az ember, az egy akkor érték, ami egyszeri és megismételhetetlen.” – emelte ki a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa.

Halász Gábor első önálló tárlatának a Fejér György Városi Könyvtár olvasóterme ad otthont. A kiállítást június végéig láthatja a közönség.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6121-az-otthontalansag-otthona?fbclid=IwAR1m0OwA1U2tdNs96wrKmrFp6o2ps2Dk4eFoI-DGypgGH0Pt9-8Hvk-BVgQ