Az ünnepekre készülődnek az egyházi iskolákban is

2020. december 2. (szerda)

Az adventi időszakban a gyerekekkel az iskolában is ráhangolódnak az ünnepekre. Az idei tanévben a megszokottól eltérően. A koronajárvány miatt átszerveződött az életünk. Az általános iskolákban ugyan folyik az oktatás,de az intézményekbe nem lehet bemenni. A középfokú képzés pedig már november 11-től online folyik. Keszthelyen megnéztük, hogy az egyházi iskolákban hogyan készülődnek az ünnepekre

A Ranolder János Római Katolikus Iskolában az első adventi gyertyagyújtásra készülődtek hétfőn a második tanórában. A megszokottól eltérő módon. Csak az iskola és az egyház képviselői gyűltek össze az ünnepi várakozás kezdetére. Az iskola bejárati folyosóján közös ének és imádság után Tál Zoltán plébános meggyújtotta az első, lila adventi gyertyát az iskola koszorúján. A hit szimbólumát. Beszélt a hitről amire a mindennapokban nagy szükség van.

„Valóban, ahogy látjuk,embert próbáló viselni maszkot, elfogadni azt, hogy bizonyos programok elmaradnak Advent idején a gyermekek számára is amelyeket mi már megszoktunk közösen. Ez azt jelenti, hogy hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy a járvány egy új életritmust diktál nekünk. Azonban mint hívő emberek megtartjuk a vasárnapi szentmiséket, közösen tudunk imádkozni nap mint nap az osztályban. Most az első adventi gyertya meggyújtásával is készülünk lelkiekben arra, Krisztus urunk földi születésének ünnepét várjuk.”- mondta el Tál Zoltán plébános, az iskola lelki vezetője.

Az intézmény tizenkét osztályában az adventi koszorú gyertyáinak fényében végzett közös imádsággal készültek Jézus születésének ünnepére. Az iskola hagyományos karácsonyi programjai is elmaradnak.

„Igyekszünk azért az ünnepet hasonlóan széppé varázsolni, mint a korábbi években. A mai adventi gyertyagyújtás hasonlóan zajlik, mint máskor, hiszen sorba járunk az osztályokban. Nincsen közös program. Egy része elmarad az ilyenkor szokásosnak, pl. a krampuszverseny il. az adventi teadélután nevű óvodás rendezvényünk, ill. a közös karácsonyi műsor is el fog maradni, de minden mást megtartunk vagy más formában.”- adott tájékoztatást Őry Gábor igazgató.

Kérdésünkre,hogy mennyire sajnálják a tanulók az elmaradt programokat,az igazgató a következőket mondta.

„Inkább azért mi felnőttek tudjuk azt, hogy miről maradnak le a gyerekek. Az, hogy a krampuszverseny nem lett meg, most nem mérhető le számukra. Azért ha mindenféle ünnepség nélkül kellene a karácsonyi, otthoni ünneplésnek neki készülődni, akkor ez bizonyára fájna. Hiányérzetük maradna. De azért így, hogy az osztályokban a szokásos közös ajándékozás meg lesz, így azért kevésbé lesz talán elviselhetetlen.”

A 2017 szeptemberétől , a Csornai Premontrei Prépostság fenntartásában működő szakgimnáziumban is az első tanévtől szerveztek adventi udvart. Színes, ünnepre hangoló műsorral egybekötött kézműves vásárt, amelynek bevételét a Keszthelyi Kórház Gyermekosztályának ajánlották fel. Az idén a kirakodóvásár elmarad. Az intézmény igazgatójától, Balogh Csabától megtudtuk, hogy online készülnek karácsonyi műsorral és a szülői munkaközösséggel egyeztetve megadott számlaszámra gyűjtenek egy olyan szervezetnek, akik nagy szerepet vállalnak a járvány idején is a rászorulók ellátásában.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7634-az-unnepekre-keszulodnek-az-egyhazi-iskolakban-is