BAHART: 22 éve nem volt példa ekkora forgalomra

2024. február 5. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Több évtizedes rekordot döntött meg a Balatoni Hajózási ZRT. tavalyi utasszáma. A társaság járatain 2023-ban 2 150 000 utas közlekedett. Az elmúlt 22 évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra. A hajóké közül kiemelkedett a kompok utasszáma és szállított kerékpárok darabszáma is jelentősen nőtt.

A BAHART-nak már a személyhajózási szezonban sikerült elérni a 2 millió fölötti utasszámot. Erős volt a nyári szezon. Október végéig mind a kompok, mind a személyhajók forgalma meghaladta a 2019-es számokat is.

Veigl Gábor vezérigazgató: „A kompokon közel 2 százalékkal, a személyhajókon 3,5 százalékkal voltak többen. Ez összességében azt jelenti, hogy 2 150 000 utas választotta a BAHART hajóit.”

A BAHART négy új hajója 2023-ban érkezett meg a Balatonra. A kifejezetten a magyar tenger adottságaira tervezett 2 hajó és 2 komp közül egy-egy jármű már megtette első útját. 40 éve nem történt ilyen mértékű korszerűsítés. Az elavult járműveket kivonták a flottából, a többit pedig a kor kívánalmainak megfelelően fejlesztették.

„Az első hajó, az első komp már próbaüzemét végzi a révben, így találkozhatnak vele az utasok. Hamarosan majd az újak is követni fogják, hiszen húsvétkor bemutatjuk őket. Azt gondolom, hogy nagyon pozitív az utasok visszajelzése, hiszen egy körpanorámával, egy nagyon modern hajóval találkozhatnak. Mindenki kíváncsian várja az új hajót és várja majd természetesen a katamaránokat is, a személyhajókat, amik a legkiemeltebb, a legfrekventáltabb útvonalakra fognak beállni” – tette hozzá a társaság vezérigazgatója.

Az új járművek mellett a programokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Tavaly is nagy sikere volt a 2022-ben indult Kulthajónak. A BAHART és Keszthely együttműködésének köszönhetően a szeptemberi hétvégéken a helyi múzeumok világa elevenedett meg a Festetics György Zeneiskola produkcióival.

Még nagyobb hangsúlyt fektet idén a BAHART a kerékpárosokra. Ennek oka, hogy 2023-ban rekordokat döntött a forgalmuk, azon belül is a személyhajókon mintegy 30 százalékkal nőtt a kerékpárosok száma, a kompokon pedig 130 ezer bringást szállítottak.

Veigl Gábor vezérigazgató rámutatott: „Én nagyon bízom benne, hogy minden évben rekordokról beszélhetünk. Ehhez hozzájárul az is, hogy maga a Balaton is nagyon népszerű, nagyon sok a program, akár itt a tél folyamán is különböző események, gasztroesemények, korcsolyázás, sok minden várja az ide látogatókat, vagy maga a természetnek a szépsége. Természetesen a BAHART is készül, ezért bővítjük a flottát, ezért fejlesztjük folyamatosan a programjainkat, hogy valóban minden igényt kielégíthessünk és minden utast elszállíthassunk.”

A kompok az idei évtől a téli időszakban hétköznapokon 60 percenként, hétvégente pedig már félóránként, sűrített ütemterv szerint közlekednek. A menetrend változása mellett 2024-től a komp bérletként szolgáló BAHART Kártya is megújul.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

forrás: Somogy TV

Képek