Balatoni Évadnyitó Keszthelyen

2017. május 2. (kedd)

Elindult a turisztikai szezon

Elindult a turisztikai szezon a Balatonnál. Keszthelyen hagyományos megkoszorúzták a tavat, kifejezve ezzel meghatározó szerepét az idegenforgalomban. Az ünnepségen elhangzott: kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a magyar tenger fejlesztésére 2020-ig 367 milliárd forint hazai és uniós forrást külön biztosít a régiónak.
A Balaton megkoszorúzásával nyitották meg a szezont Keszthelyen. Az utasok a tó legrégebbi üzemben lévő hajójának – a 126 éves Helkának – a fedélzetén ünnepelték május elsejét. Volt, aki korhű ruhában élvezte a balatoni hajózást.
A hajózási szezon Húsvétkor kezdődött meg a magyar tengeren. A május elsejei hosszúhétvégtől viszont már minden nap járnak a sétahajók Keszthelyen, Balatonfüreden és Siófokon is. Május elsején már délelőtt tömegek lepték el a Balaton-partot. A strandok is kinyitottak, ám az időjárás miatt még csak sétányként élvezik az emberek a partot.

Húsvétkor a legtöbb, a szezonnyitóra meg már minden étterem és vállalkozó kinyitott. A Pavilon soron hömpölygő tömeg lepte el az éttermeket, büféket és fagyizókat. A Zenepavilonnál kirakodóvásár, légvárak, különféle játékok, pecsenyesütők és borházak települtek ki a hosszúhétvégére. Azt mondják, rengeteg program és fesztivál lesz a Balaton körül, így csak az időjáráson múlik a szezon.
A koncertek és családi programok mellett Keszthelyen térzenével és mazsorettekkel is ünnepelték a szezon indulását. Ünnepélyes keretek közt vonták fel a nemzeti lobogót a rózsalugas menti téren. Köszöntőjében Keszthely polgármestere kiemelte, a Fő tér, a Balaton-part és más infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően megélénkültek a befektetők, a Helikon, a Hullám és a Balaton szállót is fel akarják újítani. Hozzátette: emellett a kormány is nagy hangsúlyt fektet a balatoni régióra.

„Bizonyság erre az, hogy 367 milliárd forintot biztosít a Balaton fejlesztése érdekében a Balaton-parti települések részére. Ebből bizonyára Keszthely is fog részesedni. És nagyon örülök annak is, hogy a befektetők rátaláltak Keszthelyre. Egyre többen jelentkeznek és egyre szebb tervekkel ismertetik mega város vezetését.” – nyilatkozta Ruzsics Ferenc.

A hazai és uniós keretből 2020-ig megvalósuló beruházások alapvető célja a turizmus, a vízminőség és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése.