Báloztak az idősek

2024. május 24. (péntek)
KesztHelyi identitás

Tavaszköszöntő bálra várták a szépkorúakat a Balaton Színházba. Az eseményt az Aktív Aranykor című idősügyi koncepció keretin belül Keszthely önkormányzata szervezte. A program célja, hogy közösségbe hívja a 60 év felettieket. A délután folyamán műsorral és tánczenével készültek az időseknek.

Színes tánccsokorral mutatkozott be a Népek Tánca tánccsoport. A Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub tagjaiból verbuválódott együttes nem csak hazai, hanem más európai népek mozgáskultúráját jelenítette meg a Simándy teremben. A tagok szívesen járnak a próbákra, nem csak azért, mert jó közösségben lenni, hanem a mozgás öröme miatt is. A közönség tapssal és gratulációkkal fogadta a bemutatót.

„Azért jöttünk el, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk az öregkori élet mindennapjaiból. Bár elég sokat utazunk, mert van nyolc unokánk, és hol mi megyünk, hol ők jönnek. Most éppen nincs itt egy sem, holnap jönnek csőstül még Németországból is. Megpróbáljuk egy kicsit elengedni magunkat. Meglepetés a műsor, nagyon örültem neki, meglepetés a kis kóstoló, erre sem számítottunk.” – mondta egy résztvevő, Hintalan László János.

Keszthely önkormányzatának a kötelező ellátási feladatokon túl is kiemelten fontosak az idősek. Az Aktív Aranykor keretében a városban működő intézményekkel összefogva igyekeznek minél színesebb, változatosabb programokat szervezni a szépkorúaknak. A tavaszköszöntő bált először rendezték meg, de szeretnének hagyomány teremteni belőle. Az idősek szívesen fogadták a meghívást az összejövetelre.

„Én örömmel veszek részt minden pozitív kezdeményezésen, és ez a korona az egészen. Hónapok óta tart az aranykorúaknak az ünneplése. Részt veszek a  könyvtárban lévő előadássorozaton is, nagyon kiváló, minden alkalommal más-más a téma, lehet épülni, okulni belőle, nagyon jó, és ez tényleg a korona az egészen.” – tette hozzá egy másik résztvevő, Baloghné Betti.

A tavaszköszöntő bálon szívesen táncra perdültek a résztvevők, volt aki a párjával, más a barátnőjével vette birtokba a táncparkettet. Számos kutatás kimutatta, hogy a közösségben töltött idő, a mozgás, a szórakozás jelentősen javítja nem csak a fiatalok, hanem a szépkorúak életminőségét is. Keszthelyen több mint 5000 idős ember él, köztük sokan egyedül.

„Az Aktív Aranykor programunk egyrészt a közösségépítésről szól, és az egészségmegóvásról is. Azt gondolom, hogy a tánc akármilyen módon az egészség megóvására is szolgál. Az egyedül élő idősek, akár hölgyek is megérdemlik azt, hogy egy-egy bálba elmenjenek és jól érezzék magukat. Ezért találtuk azt ki, hogy ezen a programsorozaton belül legyen egy nyugdíjas bál, ahol láthatóan jól érzik magukat az ide látogatók.” – tájékoztatott Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A tavaszköszöntő bálon vacsorával is várták az időseket. Különböző szendvicsek, sütemények, gyümölcsök szerepeltek az étlapon.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek