Befejeződött a Zöld Város projekt

2023. december 22. (péntek)
KesztHelyi identitás

Befejeződött a Keszthely Zöld Város projekt. A beruházás keretében szépült a Sétáló utca, a Zeppelin tér, a Kresz park, valamint elkezdődött a Helikon park rekonstrukciója. A projekt 2017-ben kezdődött, ez alatt az idő alatt számos növénnyel lett gazdagabb a település.

A Zeppelin tér az egyik leglátványosabb helyszín, ahol változás valósult meg a projekt keretében. Növelték a zöldfelületet, bokrokat, virágokat ültettek, a rossz állapotú fákat újakra cserélték. Automata öntözőrendszert építettek ezek gondozása érdekében. Létrejött egy modern játszótér, és egy olvasótér is. A parkoló is megújult.

„Ez egy uniós program. A városok tekintetében lehetett pályázni. Keszthely jó eséllyel pályázott és akkor el is nyerte a körülbelül 1 milliárd forintot lehetett erre. Keszthelyen ez ugye indokolt volt és azt lehetett látni, hogy érdemes azt a folyosót felújítani, amely a Balaton-part és a kastély között van. Nyilván ebből kész volt a Sétáló utca, de ott is ugye a projektnek egy része volt a fasorok pótlása.” – mondta el Manninger Jenő polgármester.

Idén márciusban újult meg 36 fa ültető közege a Sétáló utcán. Kihelyeztek 9 darab kovácsoltvas körpadot. A Fő térre 31 fát telepítettek, megújították az évelő ágyásokat és új cserjesort helyeztek le a gimnázium mellé. A fejlesztés legnagyobb része a Helikon park rekonstrukciója. Számos növénytelepítés, játszótér létrehozása, a futókör megújítása és a Helikon Emlékmű körüli terület rendbe hozása is szerepelt a programban. Ez azonban 100%-osan nem valósult meg. Az önkormányzat többszöri felszólítására sem dolgozott megfelelő ütemben a kivitelező.

„Most eljutottunk odáig, így az uniós ciklus végére, hogy le kell zárni a projektet attól függetlenül, hogy hány százaléka áll. Azért látni az utolsó időben rá tudtuk kényszeríteni arra, hogy tempósabban dolgozzon, illetve, hogy dolgozzon alapvetően. Azért sok minden elkészült. Hogy pontosan hány százalékban, azt most a műszaki ellenőr dolga megállapítani. Ez zajlik a napokban, hiszen le kell zárni napokban.” – tette hozzá a polgármester.

A Keszthely Zöld Város projekt célja volt a növényfelületek, az élőhelyek és a biodiverzités növelése, rekreációs zöldfelületek kialakítása a városban.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek