Beindult a balatoni hajózási szezon

2012. április 8. (vasárnap)

A Csobánc pénteken délután megérkezett, majd másnap, szombaton délelőtt kifutott a keszthelyi kikötőből, ezzel – ahogy már régóta, a húsvét előtti szombaton – kezdetét vette a hajózási szezon a városban. A hűvös idő ellenére akadtak utasok is, akik az egy órás sétahajózáson vettek részt.

Keszthely nevével már összefort a városban és a térségben kedvelt Csobánc hajó – melyet 1927-ben építettek, és nagyon sok megpróbáltatáson ment keresztül a mai napig – április 28-ig hétvégenként három időpontban (11, 13 és 15 órakor) viszi az utasokat balatoni sétahajózásra. Ezután, a szezonban naponta indul, egészen október 23-áig, a hajózási szezon zárásáig. Keszthelyen a menetrend szerinti hajózás júniusba indul, változás nem lesz, marad a Balatongyörök, Szigliget, Badacsony járat. A Balatoni Hajózási Zrt. idén is több programot kínál uatasai számára. Tavaly a fiatalok körében nagyon sikeres volt a diszkóhajó, ezért a szezonban újra indítják. Az egésznapos programot kínáló Badacsony túra mellett újra várja a vendégeket a Naplemente túra, a gyerekeknek (csoprtoknak, iskolás osztályoknak) pedig a korábbinál is több érdekességet (például bohóc- és kalózhajót) kínálnak, nem csak a séta-, hanem a menetrend szerinti hajókon is.


A Balatoni Hajózási Zrt. – annak ellenére, hogy 2011-ben, és előtte két éven át nem emelt árain – tavaly teljesítette a terveit, a cég reményei szerint ez idén is így lesz. Több esztendeje emelkedik a belföldi turisták aránya, ez a tavalyi szezonban is így alakult. A hajókon továbbra is elfogadják az üdülési csekket, és a SZÉP kártyát (utóbbinak harmadik alszámláját) használhatják a jegyet váltók. A jegyek átlagosan öt-hat százalékkal lesznek drágábbak, mint tavaly voltak.
A német turisták száma továbbra sem nőtt, az osztrák vendégek azonban kezdenek visszatérni. A Balaton régióban, így a hajózásban is megjelentek a szlovák, cseh és lengyel turisták. Bíznak abban, hogy a sok hosszú hétvége vonzza majd a vendégeket a térségbe, programként sokan választják a hajózást. Reménykednek, hogy jó idő lesz majd a szezonban, és nem lesz szélsőséges időjárás, a hajózásnak ugyanis sem a túl meleg, sem a hűvös idő nem kedvez.

A balatoni hajózási szezon hagyományosan az első hajó fogadásának ünnepével kezdődött meg: szombaton az 1891-ben épült Jókaival Siófokról érkezett legénységet a balatonfüredi hajóállomáson népes vendégsereg várta.
Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntötte a balatoni hajósokat, és a balatoni városok összefogását hangsúlyozta. Kiemelte: ebben a szezonban nehéz gazdasági körülmények között kell helytállniuk a balatoni szolgáltatóknak és vállalkozóknak.
Balázs Árpád (Fidesz-KNDP), Siófok polgármestere jelezte, hogy a balatoni szállodák meg teltek vendégekkel az ünnepre. A polgármester feltámadásra emlékezve egy kiscsibét hozott Balatonfürednek.
Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere arról beszélt, hogy a szezon kezdetére befejeződik Keszthely belvárosának és parti részének kétmilliárd forintba kerülő felújítása. Sok jó balatoni hajósra, több bátor vállalkozóra van szüksége a Balatonnak – jelentette ki.

(forrás: Monitor Magazin, MTI)
(fotó: Szeiler Gábor)