Bereczky Csaba akadémiai székfoglalója

2024. február 9. (péntek)
KesztHelyi identitás

A Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület Könyvklubja hívta meg Bereczky Csaba, fafaragót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját. A Pro Cultura Keszthely díja tulajdonosa az akadémiai székfoglalóját, annak előzményeit és a több mint öt évtizedes munkásságát mutatta be a klubtagoknak a Fejér György Városi Könyvtárban.

Az ismeretterjesztő és kulturális tevékenységet is végző Keszthelyi Nemzeti Kör másfél éve alapította a könyvklubot. Az olvasást kedvelők, könyvrajongók hetente egy alkalommal találkoznak. Megosztják egymással olvasásélményüket, de gyakran hívnak vendéget is. Február hónapban Bereczky Csaba fafaragóra esett a választás.”Bereczky Csabát már régóta szerettük volna meghívni, hiszen nélküle és a családja nélkül el sem képzelhető a keszthelyi társadalmi élet. Az édesapja, Bereczky Kálmán bácsi szép, gyönyörű Erdélyről szóló előadásai és a Kalotaszegi bujka kabátjaival mindenkinek a szívében a középpontjában volt. Csaba, aki minden rendezvényen ott volt, vagy Szilárd, akit rendszeresen hallhattunk szavalni…szóval, ő a szívünk közepén van. Az egész Bereczky család és a Csaba annyira kedves, barátságos és segítőkész ember.”- adott tájékoztatást Rázsiné Gyulassy Adrienne szervező.

A fafaragó népművész 2022-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az akadémiai székfoglalójának bemutatására kérték fel. Az ott készült felvétel levetítésével ismerték meg a székfoglaló részleteit. Megtudták, hogy az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia rendes tagfelvételének szigorú követelményei vannak.”Hosszú éveken keresztül az akadémiának a kültagja voltam, tehát nem rendes tag. Azt követően levelező tagnak választottak meg. Ez egy tagozaton belül történő választási folyamat, és annak a jóváhagyása után – a közgyűlés választja meg az embert levelező tagnak – és ha a levelező tagságot megkaptam, akkor egy éven belül, kötelező módon székfoglalót kell tartani. Minden újonnan bekerült levelező tagnak.”-mondta el Bereczky Csaba, a MMA rendes tagja.

Bereczky Csaba székfoglalójában alkotói tevékenységét, szerteágazó munkásságát mutatta be. A tagozatonként működő MMA tagjai a magyar művészeti életben kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt felmutató művészek. A tagokat, a közgyűlés választja közvetlen és titkos szavazás útján. A rendes tagok száma nem lehet több 250 főnél, a levelező tagoké 50 főnél.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek